Какво представляват предпазителите и за какво са предназначени?

Предпазител е превключващо електрическо устройство, което се използва за изключване на защитена верига. Целта му е да предпази електрическата мрежа и електрическото оборудване от къси съединения и значителни претоварвания. Основните параметри на продуктите са номиналният и максимален изключен ток, както и номиналното напрежение. В тази статия ще разгледаме подробно предпазителите: тяхното предназначение, видове, устройство и принцип на работа.

Как работи устройството?

Предпазителят работи в два режима, които значително се различават един от друг.

  1. Нормален мрежов режим. В този режим нагряването на устройството протича като постоянен процес. В същото време той се нагрява напълно до определена температура и отделя отделената топлина към околната среда. На всеки елемент се посочва т. Нар. Номинална сила на тока (като правило се посочва най-високата стойност на тока на структурния елемент). В предпазителя може да се постави предпазител с различни номинални токове.
  2. Режим на късо съединение и претоварване, Устройството е проектирано така, че с увеличаване на силата на тока в мрежата, то може да изгори в най-кратки срокове. За това стопяемият елемент в отделни секции е направен с по-малко напречно сечение, където се отделя повече топлина, отколкото в широки секции. при късо съединение почти всички или всички стеснени области изгарят. Когато един елемент се стопи, около него се създава електрическа дъга, чието изчезване се случва в патрона на механизма.

Силата на тока трябва да бъде посочена на тялото на устройството, а максималното разрешено напрежение, при което устройството не се отказва, също трябва да се вземе предвид.

Графиката по-долу показва зависимостта на времето за изгаряне на предпазителя от тока:

Време за изгаряне спрямо текущото

Където l10 е токът, при който елементът се топи и го изключва от мрежата за 10 s.

Разновидности и видове елементи

Предпазителите са разделени на два вида: ниско напрежение и високо напрежение. Това разделение се обяснява с величината на напрежението на работната мрежа, в която се използва предпазителят.

Устройствата с ниско напрежение са маркирани като MV или OL и са проектирани за напрежения до 1000 V. При устройства с ниско напрежение с напрежение около медната вложка е разположен финозърнест пълнител. Приложението им се изчислява до 630 ампера.

PN-2

PR устройството е по-просто (на снимката по-долу) от PN, но с късо съединение и те са в състояние да гасят електрическа дъга. Предназначен за токове от 15 до 60 ампера.

PR-2

По конструктивни характеристики предпазителите са разделени на касета, корк, пластмаса и тръба. По вида на изпълнение произвеждайте сгъваеми и неразглобяеми продукти. Сглобяеми имат възможност за достъп до вложката. Дизайнът се разглобява и изгорената вложка се заменя с нова. Неразделимите са конструирани от стъклена колба, поради което се считат за еднократна употреба и не могат да бъдат заменени.

Дизайн

Съвременният предпазител се състои от две части:

  • основа от електрически изолационен материал с метална резба (необходима за свързване към електрическа верига);
  • сменяема вложка, която се стопява.

Коркова конструкция

Основата на устройството е вложка, която изгаря или се топи по време на късо съединение. За да се потуши дъгата, която се образува в резултат на изгаряне на подвижната вложка, се монтират пожарогасителни устройства.

Клемите на вложката са свързани към клемите по такъв начин, че предпазителят е свързан към линията на електрическата верига. За това се използват специални надеждни фиксиращи клеми (държачи), които трябва да осигуряват добър контакт. Ако не съществува, на това място може да възникне нагряване.

Характеристики на дизайна

Характеристика на дизайна на предпазителите е, че устройството изгаря преди други части на механизма да бъдат повредени. В края на краищата е по-лесно да се замени, отколкото микросхема или друг компонент на оборудването. Следователно такава част се избира, като се вземе предвид, че скоростта на нейното топене е по-голяма, отколкото в проводниците на линията. Температурата им не трябва да достига опасно ниво, тъй като това ще доведе до повреда на оборудването.

Конструкцията на механизма от тип корк има формата на патрон, в който се завива предпазител с капачка. Ако възникне спешна ситуация, щепселът ще изгори. Днес този корк изглежда като бутон, подобен на конвенционален превключвател. Този бутон след инцидент връща устройството в работно състояние.

В допълнение към факта, че запалимият компонент предпазва електрическата верига от повреди, той предпазва и от пожари и пожари. В края на краищата конвенционален проводник може да влезе в контакт с горими материали по време на запалването, а частта изгаря вътре в устройството.

Класификациите на устройството се избират според най-ниските номинални токове на електрическата мрежа или отделна част от електрическата верига. Таблицата с рейтинги е представена по-долу:

PP оценки

Ако е необходимо да промените такъв компонент на AB (прекъсвачи), тогава тяхната стойност трябва да бъде с една стъпка по-голяма от компонентната част. Например:

Съотношението на прекъсвачите и предпазителите

Относно, как да замените задръстванията на машините със собствените си ръце, разказахме в съответната статия.

Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Така че разгледахме устройството, принципа на работа и назначаването на предпазители. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Със сигурност не знаете:

(6 гласа)
Зареждане...

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *