Какво представлява пренапрежението в електрическата мрежа и какво е опасно?

Пренапрежението е импулсен, спазматичен или колебателен излишък на напрежение в електропровода спрямо толеранса в съответствие с GOST за качеството на захранването (ГОСТ 32144-2013: Стандарти за качеството на електрическата енергия в общите системи за електрозахранване). Нека да дадем пример: еднофазната домашна мрежа трябва да има номинално напрежение 230 V с допустимо отклонение от +/- 10% (трябва да се има предвид, че според предишния GOST рейтингът беше 220 V и много оборудване все още е проектирано специално за това напрежение). Това е текущото напрежение. Ако го преведете в амплитудна, получавате 322 V. Когато възникне импулсно пренапрежение, то в най-лошия случай се добавя към стойността на амплитудата на полувълната на напрежението (50/60 Hz). Това явление обикновено трае кратко време - няколко милисекунди (с продължителност на половин вълна 10 ms), но в такъв кратък период от време могат да се появят доста сериозни и недостатъчни явления. В тази статия ще разгледаме причините за скока в мрежата, както и техните видове и мерки за защита.

Какво е опасно явление

Пренапрежението в електрическата мрежа е, както следва:

разписание

Изолация на електрически кабели и проводници, както и на всякакви електрически уреди, способни да издържат само на определено ниво на напрежение, посочено в експлоатационните документи на тях. Таблицата по-долу показва приблизителните стойности на електрическата якост на изолацията на електрическото окабеляване и електрическото оборудване.

Диелектрична якост

В битовото електрическо домакинство обаче това не е основното (изолацията не може да бъде заменена), а изолациите на изолацията, причинени от механични причини (включително в резултат на закрепване на електрическото окабеляване с притискане и усукване), климатични (влага, навлизане на вода) и чисто икономически (натрупване на прах, мръсотия , насекоми и др.). Така пренапрежението се наслагва и върху всички тези нарушения.

Всичко това води, както показват тъжните случаи, до отказ на електрическото окабеляване и електрически уреди, до трагични пожари. Ако електрическата защита също е счупена в къщата (дефектна или груба при чести изключвания), тогава вероятността от пожар в резултат претоварване на окабеляването или късо съединение се увеличава драстично. Ако повреден уред може просто да бъде изключен от контакта и заменен с работещ, тогава окабеляването не може да бъде сменено бързо. Снимката показва повредата на изолацията в контакта, която често се получава поради разхлабен контакт и прегряване или в резултат на гръмотевична буря, което може да доведе до претоварване на окабеляването и късо съединение.

Овъглено гнездо

По този начин, пренапреженията в домашната електрическа мрежа са особено опасни за старите електрически проводници, които не подлежат на рутинен преглед (заедно с изходите) и не се актуализират, където по невнимание работят с контакти, което им позволява да се прегряват.Особено опасно в това отношение трябва да се счита за старото окабеляване в къщи, често изложени на гръмотевични бури и нахлуване на насекоми (село и град).

В резултат на пренапрежения много скъпо електронно оборудване, особено телевизия и компютър, което по правило няма защита срещу това, може незабавно да се провали. Погледнете етикета в близост до захранващия кабел, най-често се посочва дори 250 V, докато настоящият GOST позволява 253 V. Следователно съвременният пазар е наситен до краен предел с всички видове стабилизатори и различни устройства за защита от пренапрежение, те се подобряват (ще бъде полезно да прочетете статията : https://electroexp.com/kak-predotvratit-poteri-ot-perenapryazhenij-v-domashnej-elektroseti-obzor-novoj-razrabotki.html).

Разновидности на пренапрежение

На първо място, трябва да се отбележи, че пренапрежението е разделено на четири типа:

  • атмосферна или гръмотевична буря;
  • превключване;
  • преходни;
  • електростатично.

Накратко разгледайте причините за всеки вид опасна ситуация.

атмосферен

Този вид принадлежи към природните явления и се счита за най-опасен, тъй като се причинява от особено мощни светкавични изхвърляния. При такива разряди импулсното пренапрежение може да достигне (в зависимост от местоположението на клона на мълнията) няколко десетки хиляди волта на микро-част от секундата.

Мълнията може да попадне директно в електрозахранващата мрежа (въздушна линия) или в мълниепровода (въздушен терминал). Пренапрежението може да възникне и в резултат на светкавици, които се отдалечават от електрическата мрежа (в резултат на електромагнитни смущения).

Опасност от мълния

Импулсите могат да бъдат с различни форми и продължителност. Например, фигурата по-долу показва два типични вида вълни - 10/350 и 8/20.

импулси

Трябва да се отбележи, че при наличието на гръмоотвод, който предпазва обекта от пълно изхвърляне, по-голямата част от импулсния ток се отклонява към земята, а останалата част се разпределя по някакъв случаен начин в домашното окабеляване.

превключване

Това явление възниква, когато обща локална мрежа драстично променя стационарния си режим на работа. Това може да се случи в резултат на рязко включване или изключване на мощно оборудване, както и по време на аварийни претоварвания. Съществува т. Нар. Преходен процес, който е с колебателен характер с висока (до стотици килогерц) честота. В този случай пренапреженията могат да бъдат много високи. Те се определят от специфичните за момента характеристики и параметри на мрежата, фазово разпределение на натоварването.

Последиците от изключване на високо напрежение

Например, когато изключите мощен трансформатор, цялата енергия, която в момента се намира в него под формата на магнитно насищане, може да доведе до силно пренапрежение в мрежата и да причини незабавни повреди на електрическото оборудване.

преходен

Подобно явление възниква в резултат на счупвания и повреди в мрежите. Например, поради прекъсване на общия неутрален проводник за потребителите в трифазна мрежа, т.нар.нулева почивка", Напреженията във фазите се разпределят значително в зависимост от фазовото натоварване ("фазов дисбаланс"). Това е характерно за трансформатори, които не са оборудвани с подходящи компенсатори.

електростатичен

Това явление се среща на сух въздух, в материали, които запазват добре електрически заряд, Разряд между материали и електрическо окабеляване може да възникне напълно неочаквано, незабавно да доведе до пренапрежение и повреда на оборудване, свързано към мрежата. Електростатичните потенциали са невидими и не се усещат от хората, само изпускането се усеща добре (мнозина са изпитали това).

Например, ако носите диелектрични обувки, тогава при ходене по килим човек се таксува до няколко хиляди волта. И ако след това докоснете някоя конструкция, която има проводими свойства (например батерия или корпус за компютър), ще възникне електрическо разреждане, което ще продължи няколко наносекунди.Такива електростатични ефекти се считат за много опасни за електронните части във всяко електрическо оборудване. При производството на електронно оборудване е строго задължително да се носят заземяващи гривни и да се използват много други защитни средства.

за как да се предпазите от статично електричество, разказахме в съответната статия на сайта!

Защитни мерки

Електрическата мрежа трябва винаги да е надеждна, да отговаря на горния GOST за качеството на захранването и да има защитни устройства срещу възможни пренапрежения (особено в райони с висока опасност от мълния). Невъзможно е напълно да се избегнат импулсни пренапрежения, но тяхната стойност може да бъде намалена до сравнително безопасно ниво (модерно оборудване се произвежда с определен запас от напрежение).

За да защитите захранването и уредите у дома, трябва:

  • установете защита срещу мълния (ако няма такава в близост до нея) - въздушен терминал;
  • инсталирайте SPD - специално устройство за защита, което намалява опасното импулсно напрежение;
  • инсталирайте в захранващия панел RCD и реле за напрежение.

Повече за устройства за защита от пренапрежение Разказахме в съответната статия, която горещо ви препоръчваме да прочетете!

Важно! Не знаете кой компенсира щетите, когато електрическите уреди все пак изгориха? Електроснабдителната компания е изцяло отговорна за качеството на напрежението в мрежата. Затова на първо място трябва да се свържете с него там и да напишете изявление, в което да посочите причинените загуби. Преди това обаче трябва да получите документи, доказващи причините за повреда (актове със свидетели, снимки с датата на стрелба, контролни измервания на високо или ниско напрежение, като се обадите на компетентен електротехник със специално устройство). Необходимо е да се обърнете към горните GOST.

Затова разгледахме какво е пренапрежението в мрежата, какви са причините за появата му и как да се предпазим от това явление у дома. Надяваме се да намерите предоставената информация за полезна!

Със сигурност не знаете:

(4 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *