Какво е кръстосан модул и защо е необходим?

По време на електрическата инсталация много често е необходимо да свържете един входящ проводник с няколко изходящи линии, от които вече има захранване за отделни групи: осветление, контакти и мощни електрически уреди. Използването на ненадеждни обрати за превключване е много опасно, защото има възможност за късо съединение или запалване на окабеляването в резултат на прегряване. Поради това на пазара на кабелни продукти се появиха доста прости и в същото време удобни устройства, наречени модулни разпределителни блокове (съкратено RB). За това, от какво се нуждаем и къде се използват кръстосани модули (друго име за тях), ще опишем в тази статия.

дизайн

Модулен разпределителен блок се състои от определен брой метални шини, които са изолирани една от друга. Материалът за производство на гуми може да бъде електрически мед или месинг. Също така в дизайна на напречния модул са включени винтови клеми, благодарение на които се извършва бързо и безопасно превключване на проводници от различни секции.

вид

Самият корпус на разпределителния блок е изработен от топлоустойчива самозагасваща се пластмаса, така че такива продукти се считат за пожароустойчиви. В допълнение, дизайнът на кръстосания модул включва шарнирен капак, благодарение на който гумите са защитени от случайно проникване на чужди предмети. Капакът е изработен от прозрачна пластмаса, което го прави удобен за преразглеждане на разпределителния панел.

Трябва също да се отбележи, че има няколко вида кръстосани модули: нула (за свързване на нулеви проводници), фазова и комбинирана. Разликата между блока за нулево разпределение и фазата първи е, че последният е в състояние да издържи по-голямо текущо натоварване поради своята конструкция.

В допълнение към това, продуктите могат да бъдат еднополярни (или както ги наричат ​​също еднофазни) или многополюсни (на 2, 3, 4 полюса). Многополюсни модулни разпределителни блокове се използват за монтаж на трифазни разпределителни табла.

Размери на случая

Що се отнася до техническите характеристики, кръстосаните модули могат да бъдат проектирани за различни текущи натоварвания: от 80 до 500 А. Има също разлики в секциите на входа и изхода. Входната част на проводника може да бъде от 16 до 185 мм2, а изходът може да има от 2 или повече клемни блока, проектирани за различно, по-малко напречно сечение. За да изберете подходящо изпълнение, първо трябва да съставите схема на разпределителна платка, за да знаете кои проводници ще бъдат превключени.

Трябва също да се отбележи, че има кръстосани модули, предназначени за превключване на цифрови мрежи: усукана двойка или оптично влакно. Те се наричат ​​оптични кръстосани модули.

Област на приложение

Както вече разбрахте, целта на кръстосания модул е ​​да превключва проводници в щита. Наистина, разпределително табло, в което проводниците са свързани чрез специален напречен модул, ще изглежда много по-професионално.Можете да потвърдите това, като видите тази снимка:

Сравнение на електрически табла

Освен това използването на тези продукти ви позволява бързо да разберете платката, което ще ускори ремонта и електрическата работа.

Кръстосаните модули се използват и по време на инсталирането. основен наземен автобус, В този случай разпределителният блок играе ролята на терминален блок - той свързва заземяващите проводници на малка секция към входа.

връзка

Инсталирането и свързването на кръстосан модул не е трудно. Калъфът е доста прост за монтиране на релса, така че можете да го инсталирате много бързо. Окабеляването също е лесно. Видеото по-долу показва как да свържете кръстосан модул, както и предимството на използването му е ясно демонстрирано:

Схема на свързване

Предимство на инсталацията

Затова разгледахме какво представлява кръстосан модул, защо е необходим и какви размери е този продукт. И накрая, препоръчваме да закупите модулен разпределителен блок от надеждни производители: ABB, IEK, Legrand, Dekraft или Schneider Electric. Качеството на материалите играе много важна роля в работата на това устройство.

Препоръчваме ви също да прочетете:

Схема на свързване

Предимство на инсталацията

(8 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *