Какво представляват изолационните акари и за какво са предназначени?

Когато разгледахме електрическа защита до 1000 волта и по-горе, след което отделно се спира на такъв инструмент като изолационни кърлежи. Тези устройства са от съществено значение при работа в електрически инсталации. предпазвайте персонала от токов удар по време на работа. В тази статия ще се спрем по-подробно на целта, дизайна и честотата на тестване на изолационни акари.

За какво са те?

Тези устройства, които можете да видите на снимката по-долу, се използват при работа с оборудване с напрежение не повече от 35 kV. Основната цел на инструмента е подмяната на предпазителите, както и инсталирането / отстраняването на предпазни панели и изолационни накладки.

Външен вид:

дизайн

От какво са направени те?

Дизайнът на изолационни кърлежи е доста прост и включва:

 • Работната част (гъба). Може да бъде направен от метал или електрически изолационен материал. Ако гъбите са изработени от метал, не забравяйте да ги защитите с гумена тръба, устойчива на масло и бензин. Това ще предотврати повреда на държача за предпазители от Китай при смяна.
 • Изолационната част. Той може да бъде направен от полипропилен, ако акарите са с напрежение до 1000 волта или стъкло-епоксифенолни (или хартиено-бакелитни) тръби, ако инструментът е проектиран за напрежения над 1000 волта (но до 35 kV).
 • Дръжка. Той е направен подобно на изискванията за изолационната част.

Също така, дизайнът на кърлежи трябва задължително да включва ограничителни стопове. От изискванията за конструктивните характеристики бих искал да подчертая още едно, не по-малко важно - размерът на работната част трябва да бъде по-малък от дръжките. Това е за да се предотврати случайно скъсяване на частите на тока.

Що се отнася до размерите на инструмента, те не са стандартизирани. Основното е, че те са удобни за използване, а теглото им не причинява неудобства.

Условия за ползване

Можете ясно да видите как да използвате изолационни кърлежи във видеото по-долу (гледайте от 8-ата минута):

Искам също да отбележа 3 нюанса:

 1. При работа с напрежения над 1000 волта е задължително да се използва диелектрични ръкавици, както и защитни устройства за очите и самото лице. Можете да докоснете само дръжката.
 2. В електрически инсталации до 1 kV е позволено да работите без ръкавици, но в същото време, за да замените предпазителите, трябва да държите инструмента върху протегната ръка.
 3. Забранено е използването на кърлежи на открито в мокро време. Мъгла, мокър сняг и дъжд също са метеорологичните условия, при които работата е забранена.

Тестова честота

Според SO 153-34.03.603-2003 е необходимо да се проведат електрически тестове на изолационни кърлежи. Честотата на проверката е 1 път на 24 месеца, т.е. 2 години. Трябва да се приложи напрежение между временния електрод, който е монтиран близо до спирките в близост до изолационната част и челюстите.

Тестовете се извършват в продължение на пет минути, като се използва следното напрежение:

 • клещи до 1000 V - 2 kV;
 • от 1000 до 10000 V - 40 kV;
 • до 35000 - 105 kV.

Трябва също да се отбележи, че повърхността на електрическата защитна част не трябва да има пукнатини, стружки или драскотини. В противен случай работата с устройства не е разрешена.

Това беше всичко, което исках да кажа по този въпрос. Сега знаете какъв дизайн, предназначение и честота на тестване на изолационни кърлежи!

Препоръчваме ви също да прочетете:

(7 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

 • Кирил

  Инструкциите за употреба и изпитване на защитни средства, използвани в електрически инсталации, изрично забраняват използването на хартиено-бакелитови тръби.

  отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *