Какво е изолационен прът и за какво е предназначен?

Електрическият удар може да доведе до увреждане и дори до смърт. Следователно, за да се защитят работниците по време на работа, се използват много защитни устройства и инструменти. Един от тях е изолационен прът - това са специални пръти, които са изработени от непроводими материали. Те могат да докоснат електрически инсталации, които са захранвани. Те също така служат като животоспасяващ елемент (освобождаване на жертвата от действието на електричество).

Сортове изолационни пръти

В зависимост от целта този защитен агент се разделя на следните видове:

  • Оперативна лента. Използва се за свързване / изключване на еднополюсни разединители, за проверка за наличие или отсъствие на ток, за почистване на изолацията на оборудване, което се захранва от прах, за отстраняване / инсталиране на тръбни отводници и други подобни работи.
  • Universal. Целта на това устройство е разнообразна. По принцип може да се използва за извършване на същите операции като с оперативно устройство.
  • Измерване. Използва се за измервания в електрически инсталации, които работят.
  • Ремонт. Използват се по време на монтажни и ремонтни работи в близост до части или инсталации, които са под товар. Също така с негова помощ изолаторите се почистват от прах, проверява се наличието на напрежение в кабела.

Снимката по-долу показва няколко вида изолационни пръти:

Електрическо защитно оборудване

дизайн

Това защитно средство се състои от следните части:

  • работната част (това е основната част, която определя целта на устройството);
  • изолационни (осигурява безопасността на човека от токов удар);
  • дръжка (необходима за задържане на устройството, като правило, това е удължаване на разделителната част, която е разделена с пръстен).

Дизайн

Също така, устройствата помежду си са разделени на твърди и композитни. Последните са конструкция от няколко връзки, които са свързани с помощта на специална разделителна част.

Те могат да бъдат оперативни. Този дизайн е устройство с подвижна работна част. Поради това работната глава може да варира в зависимост от вида работа и действие.

Що се отнася до теглото, такава изолационна защитна мярка не трябва да е тежка за човек. В крайна сметка той ще трябва да работи с него известно време. Но има такива дизайни, които имат значително тегло. Тогава двама работници работят с него, като използват носещи конструкции.

Таблици с размери по предназначение:

Размери на изолационните пръти

Тестова технология

Има един метод за изпитване на този защитен инструмент - отделящите елементи на експлоатационни или измервателни устройства изпитват повишено напрежение.

Има много разновидности на изолационни пръти, съответно, и класовете на напрежение, където се използват, също са много.Следователно, когато извършват проверки, те използват специална таблица, в която са посочени всички имена на конструкциите в зависимост от класа на напрежението. Той също така показва честотата на тестване и тяхната продължителност.

Ето как изглежда тази таблица:

тест

Методът на изпитване на изолационен прът с повишено напрежение е показан на видеото:

Условия за ползване

Преди да започнете работа, използваният защитен агент трябва да се провери и да се увери, че е подходящ. За да направите това, проверете целостта на конструкцията и наличието на тестовия печат. Изолационният прът не трябва да съдържа механични повреди, липсата на дефекти по ставите е задължителна. Печатът трябва да съдържа стойността на напрежението (в kV), към която е разрешено приложението, и датата на следващото изпитване. Например:

Тестов печат

Ако работата се извършва на височина, тогава се изкачете на определена височина и слезете от нея със свободни ръце.

Важно! Защитният агент, който се използва в електрически инсталации над 1000 V, се използва само с диелектрични ръкавици.

Можете да научите повече за това как да използвате изолационния прът и защо е необходимо от това видео:

Затова разгледахме устройството, предназначението и обхвата на изолационния прът. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Със сигурност не знаете:

(4 гласа)
Зареждане...

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *