Какво е фазов индикатор и как да го използвате?

Един от основните инструменти на електротехника е фазов индикатор, с който можете бързо да определите правилната фазова последователност. В ежедневието домашните майстори рядко могат да използват това устройство, но ако 220 V се доставят в къщата, тогава като цяло няма нужда от това. Но в производството и с честа работа с трифазна захранваща мрежа, все още е по-добре да се сдобие с това устройство. След това ще ви кажем как да използвате фазовия индикатор и как работи това устройство.

Необходимост от приложение

Има ситуации, при които трябва да се осъществи трифазна мрежова връзка фазова последователност, Факт е, че посоката, в която се върти роторът по време на свързването на индукционния двигател към мрежата, няма гаранция да се посочи точно, ако не спазваме стриктно процедурата на фазиране.

Например, когато става въпрос за работа на вентилатор за подходяща система или задвижване за работа на помпата, е необходимо ясно да се знае посоката на въртене. Това осигурява изпълнението на технологичния цикъл. Ето защо е важно да се съобразите последователно с връзките. За да разрешите този проблем, трябва да прибягвате до помощта на специално устройство, наречено фазов индикатор. Това ви позволява да разберете защо е необходимо. Обхватът на фазовия индикатор е доста широк и непрекъснато расте.

Използване на фазов индекс

Ако фазирането е настроено правилно, последователността на фазите продължава от А до В и завършва с С. Посоката на въртене на двигателя също се определя по същия ред. Например, ако проводниците, които захранват намотките, са свързани в правилния ред, тогава роторът на двигателя се задейства условно по посока на часовниковата стрелка. Въпреки това, в ситуация, когато две от тези фази са променени, ще има нарушение на посоката на въртене на ротора. Тогава технологичният процес, в който участва двигателят, просто ще бъде нарушен. Това ще доведе до повреда и неизправност на оборудването, използвано в устройството. След това, ако извършите обратната процедура с фазите, тогава редът на двигателя ще се върне към нормалното и процесът ще бъде правилен.

Инструкция за употреба

Фазовите индикатори, както знаете, са от няколко типа. Най-простата версия на това устройство, характерна за повечето ситуации, е устройство на марката I517M. Това е по същество малък трифазен индукционен двигател. Той е много чувствителен по отношение на въртене на фазата. Можете лесно да разберете как работи фазовият индикатор I517M и как работи, като погледнете в неговия дизайн.

I517M снимка

Инструкциите за използване на уреда са прости. Като клеми за такъв фазов индикатор се използват заключения от намотките на конвенционален статор. Изхождайки от това, въртенето на диска от типа на индикатора, където е поставена допълнителна маркировка, може да показва какъв е редът на въртене на фазата.Това ще стане ясно от посоката, в която се върти индикаторът за фаза. В ситуация, когато всички фази са свързани по правилния начин, дискът ще се върти в посоката на стрелката на часовника. В противен случай посоката му на въртене ще бъде обърната.

Разположението на диска е в контраст. Това позволява без много трудности да определят независимо посоката, в която ще се върти. Съответно, ако няма връзка с поне една фаза, дискът няма да се върти.

За това как да използвате фазовия индикатор на стария модел е показано във видеото (използвайки примера на устройството FU-2):

В допълнение към представения фазов индикатор има още едно устройство, което е доста просто в своя дизайн. Тя се основава на лампи с нажежаема жичка. Неонови лампи или най-обикновените светодиоди също могат да се използват в дизайна на устройството. Основният фактор, определящ ефективността на такъв фазов индикатор, е съпротивлението на сложни вериги. Тази характеристика се обяснява с вида на свързване на крушките. Те са свързани директно чрез кондензатори и действат като сигнални устройства.

Megeon 40850 снимка

В ситуация, в която например първата от крушките се подава през кондензатор, възниква по-яркото й сияние. Следващата електрическа крушка ще извърши мощността си чрез резистор. Следователно интензивността на сиянието му ще бъде забележимо по-малка. Освен това може да не свети изобщо. От това следва, че е възможно да се определи реда, с който фазите на двигателя ще се редуват. Трябва само да разберете в кой клон се намира резисторът и къде е включен кондензаторът.

Описаният принцип на работа е основен при проектирането на фазови индикатори, които работят на неонови лампи или на светодиоди. Целта на такива лампи е ясна. Има устройства с по-сложен дизайн. Те са създадени на електронния принцип на работа. В този случай се извършва анализ на напрежението от фазов тип с помощта на графична техника.

Необходимо е да се разгледа най-простият пример за такъв фазов индикатор. Това е просто устройство, което всеки може да сглоби при желание. Структурата съдържа три клона от несиметричен тип. Всеки от тези клонове има свои собствени инсталирани компоненти. Колкото и да е странно, една проста фаза-индикатор създава добри условия, за да определи реда, с който фазите в трифазна мрежа ще се редуват. В този случай не е необходимо да се провежда допълнителна връзка към проводника от нулев тип.

Използване на фазов индикатор

Това е много прост принцип, който се състои в появата на фазови токове от асиметричен тип, когато има асиметрично натоварване. Следователно, паданията на напрежението върху компонентите на реактивни и активни схеми също ще бъдат напълно различни.

В една от фазите има капацитивен товар. Останалите фази имат активно натоварване. По време на сдвояването на такава схема към трифазна мрежа, ако условието за близост на оценките до нея е изпълнено, фазовите напрежения ще имат следните показатели: клон B ще даде данни 1,49 * Uf, обозначение клон C - 0,4 * Uf. В този случай Uf е фазовото напрежение от обичайния тип за симетрична трифазна мрежа (например 220 V).

От това следва, че в ситуация, когато връзката е направена по правилния начин, както и всички фази са подредени в реда на A, B и C, разклонението, маркирано с B, ще има напрежение, което е три пъти по-високо от C. Напрежението на резисторът е 60 волта. Тогава неонова крушка вероятно ще излъчва светлина по време на работа. Това ще бъде светлинна индикация за правилното фазиране.

В бъдеще, ако поне две фази са обърнати, ще възникне спад на напрежението през резистора. Тази есен обаче няма да е достатъчна за захранване на неонова крушка. Тогава няма да излъчва светлина. Това е пряко доказателство, че фазирането е неправилно.Така обратната процедура ще се извърши в двигателя, като се предвижда промяна в посоката на въртене на вала.

Обикновено устройството включва корпус и три сонди. Всеки от тях има своя собствена цветна маркировка. В някои ситуации се използва допълнително обозначение с букви. Обикновено се използват зелени, червени и жълти цветове. Същата последователност може да бъде - червено, жълто и зелено.

След това сондите се инсталират на проводници от фазов тип и натискаме бутон. Има устройства, където има такъв бутон. Някои устройства обаче го нямат. Тогава те просто инсталират сондите и устройството произвежда светлинна аларма. Освен това може да има звукова аларма. Звукът е прекъсващ, когато фазата е правилна и непрекъсната в различна ситуация.

Видеото по-долу ясно показва как да използвате фазовия индикатор:

Важно да запомнитече напрежението на мрежата е опасно за хората. Затова трябва да се внимава при използване на фазовия индикатор!

Това е всичко, което искахме да ви кажем за това какво е фазов индикатор, как работи и за какво се използва. Надяваме се, че предоставената инструкция беше полезна и интересна за вас!

Със сигурност не знаете:

(2 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

  • Сергей

    И как да проверя с това устройство дали въртенето на фазата е едно и също на изходите на трифазни трансформатори, за да ги включи в паралелна работа? показанията на устройството (което по някаква причина наричате фазовия индикатор) всъщност не дават отговор къде е коя фаза. В този случай има неяснота (въртящото се поле ще бъде правилно за различни редувания), но ситуацията може да се окаже: 1 - ABC трансформатор, 2 - VSA трансформатор, въртящото се магнитно поле ще бъде същото за това устройство, но когато включите трансформаторите при паралелна работа, много жени ! 😊. Уви, това не е фазов индикатор

    отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *