Какво е електролитно заземяване?

Електролитичното заземяване е готово устройство, което се използва в скалисти, песъчливи и вечно замръзнали почви. Комплектът включва стоманен електрод, сервизен кладенец, пълнител, скоба и хидроизолационна лента. Къде се използва електролитно заземяване? Обхватът на устройството е различен. Като правило се използва на тези места, където не е възможно да се монтира заземяващ електрод на дълбочина до един метър. А също и на почви, които имат високо съпротивление.

От какво се състои системата?

Основният елемент в устройството е кух електрод, който има формата на тръба под формата на L (на фигурата е отбелязан с числото 1).

дизайн

Инсталира се в почвата до дълбочина един метър (пробивна зона на почвата) и се пълни със специална смес, която включва минерални соли. 2 - това е специален кладенец, който улеснява работата. 3 - скоба, с която са свързани електрода и заземяващия проводник. 4 - хидроизолационна лента, която предпазва от влага върху земята и предпазва от корозия.

Снимката ясно показва как изглежда заземеният електрод:

Електролитичен заземител

Принцип на работа

Устройството работи въз основа на химични реакции, които увеличават електрическата проводимост на почвата. Електролитичното заземяване условно работи по следния механизъм:

 • Сместа, която се излива в пълен електрод, абсорбира вода от околната среда през специални отвори в устройството.
 • Провежда се реакцията на водата със сол и в резултат се образува електролит, който прониква в почвата. Благодарение на тази смес почвата става по-проводима и по-малко податлива на замръзване.

Тази реакция възниква независимо от температурата на околната среда и почвата.

Функция на приложението

По време на понижаване на температурата на замръзване на почвата, близо до устройството се образува таликова зона. Това може да бъде опасно за основите на сгради, предмети и тротоар, които са наблизо. Зоната талик има овална форма, а размерът му на почвената повърхност е 3x6 метра.

При проектирането е необходимо да се вземе предвид този факт и да се инсталира електролитично заземяване на определено разстояние от предмети и сгради, което може да причини щети и вреди.

Заземяващи предимства

Ако сравним стандартните заземяващи проводници, то електролитът има редица предимства, а именно:

 • Монтажът на конструкцията е бърз и удобен, тъй като тръбата с електролит е малка и не изисква големи земни работи. Такъв монтаж може да бъде инсталиран без допълнителната помощ на професионалисти, със собствените си ръце.
 • Сместа вътре в електролита не реагира веднага, като по този начин поддържа постоянен електролитен баланс в почвата.
 • Продуктът в резултат на реакцията не е опасен и няма да доведе до корозия върху металните конструктивни елементи.
 • Продължителността на реакцията позволява използването й до 15 години.

Такава схема на заземяване, въпреки много предимства, се използва в специални случаи, когато не е възможно да се инсталира конвенционален заземен електрод. Това се дължи на високата цена на комплекта.

Метод на изчисление

Електролитичното заземяване може да се изчисли по следната формула:

Формула за изчисление

когато:

 • C е коефициентът на наличност на електролита;
 • p - почвено съпротивление;
 • L е дължината на заземяващото устройство (измерена в метри);
 • d е диаметърът на заземяващия електрод;
 • T - задълбочаване (разстояние от земния електрод до почвената повърхност).

Общи условия

Грижата и поддръжката на електрода не носи много проблеми, тъй като не е трудно. Грижата се състои в следното: веднъж в продължение на няколко години е необходимо да се отвори капакът на електрода, а също и да се определи нивото на солевата смес в структурата. В случай на пълно превръщане на сместа в електролит, електролитичното заземяване трябва да се напълни с необходимото количество сол.

обслужване

Това е цялата услуга. Електродът е в състояние да се зарежда в продължение на много години (до 15 години експлоатация). Следователно, първата проверка се препоръчва след определен период от време.

И накрая, препоръчваме да гледате видеоклип, който демонстрира как да направите електролитно заземяване със собствените си ръце:

Така че ние разгледахме устройството, предназначението и правилата за инсталиране на електролитно заземяване. Надяваме се инструкцията да е била полезна и интересна за вас!

Със сигурност не знаете:

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *