Какво да направите, ако контактите на магнитния стартер се придържат?

Дмитрий пита:
Добър ден. Има електрически бойлер с мощност 120 kW, върху него има четири магнитни стартера. Когато охлаждащата течност достигне зададената температура, по команда от термичния сензор магнитните стартери се изключват. Но на един от стартерите два контакта за захранване са изключени, а третият контакт е заседнал. В резултат на това охлаждащата течност прегрява, стопява се и отказва датчиците за температура и аварийни ситуации, изгаря окабеляването и повредата на нагревателните елементи.
въпроси:
1. Фаза дисбаланс ли е тази ситуация?
2. Ако поставите термично реле на магнитните стартери и инсталирате дистанционно освобождаване на прекъсвача, може ли термичното реле да изпрати сигнал към пътуването чрез фазов дисбаланс и да изключи подаването на напрежение към магнитния стартер?
Отговорът на въпроса:
Здравейте!
Как са свързани отоплителните елементи? По звезда? Ако нулата не е изключена и това е точно така, съдейки по вашето описание, това не може да се нарече фазов дисбаланс. Термичните релета ще спестят от продължително лек свръхток. Да, ако термичното реле има блокови контакти, то може да изпрати сигнал до освобождаването. Подменяли ли сте стартери? Може би стартера е просто слаб? Контактите залепват, защото са заварени или защото имате стар стартер и котвата му е изкривена? Ако е заварен и претоварен - поставете стартера по-мощен.
(1 гласа)
Зареждане...

2 коментара

 • Дмитрий

  Да, нулата не се прекъсва. Контактите се залепят, защото са заварени. Възможно е да замените стартерите, но честата им работа води до топене на контактите и заваряване с течение на времето, ще трябва да сменяте много и редовно. Да, и при новите предястия няма залепваща застраховка, имаше случаи. Стартерите са според документацията на производителя на оборудването. Бих искал да защитя оборудването от тази беда.
  Така че в тази ситуация няма смисъл да инсталирате термореле на стартерите. Можете ли да посъветвате устройство, което ще отговори на изчезването на напрежението при някои контакти на стартера и за наличието на напрежение при други?

  Отговарям
  • Admin

   Имало ли е случаи? При по-мощните контактори, колкото и да е странно, има по-голяма комутационна способност на контактите. Защо са заварени? Може би първоначално са претоварени с вас? Това води както до големи дъги по време на отваряне, така и до по-голямо нагряване на самия контакт. Разбира се, трябва да се постави нещо като реле за наблюдение на фазата СЛЕД контактора, въпреки че такава връзка не е съвсем типична, тя ще "вижда" всички фази "на място", но изходът й трябва да бъде свързан към същия контактор, например с много по-голям номинал текущи (за да съм сигурен) или към различни версии за прекъсвачи, има такива устройства, всяко от тях за "своите" задачи.

   Например RMM-47 - при превишаване на напрежението той изключва машината. Правилното им име е „Независимо издание“.Но стативът "RN-47" (IEK го има) изглежда е това, от което се нуждаете от описанието "Независимият модул за отключване на PH47 е предназначен за дистанционно задействане на един, двоен, троен или четириполюсен прекъсвач от серия BA47."

   Отговарям

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *