Ами ако апартаментът мирише на изгоряло окабеляване?

Доста често в старите сглобяеми къщи с времето възникват неизправности в електрическото окабеляване. Това се дължи на факта, че проводниците не са в състояние да издържат на натоварването на мощни електрически уреди или просто изолацията започна да се напуква, защото експлоатационният й живот вече е изтекъл. Миризмата на човек, който пее в стая, е много опасна ситуация, която може да доведе до пожар. В тази статия ще разкажем на читателите на сайта ElecroExpertкакво да правя, ако мирише на окабеляване в апартамента.

Стъпка 1 - Изключете електричеството

Първата стъпка е обеззаразяване на апартамента (или частна къща). Това става чрез преместване на лоста на входната машина в положение „изключено“ или чрез развиване на щепсели, ако окабеляването е старо. за как безопасно да изключите електричеството, разказахме в съответната статия.

Деактивирайте защитната автоматизация

След това трябва да изключите всички електрически уреди, които са включени в контакти. Тук всичко е просто - изваждаме щепселите на изводите им, само внимателно, за да не издърпаме целия механизъм от строб.

След пълно затъмнение на практика се защитихте от пожар. Тогава зависи от вас да се обадите на капитана, така че той бързо да определи защо миризмата на окабеляване изгоря и елиминира проблема качествено. Друг вариант е да опитате сами да решите проблема. Информацията, предоставена по-долу, е подходяща за онези, които решат да действат по втория път.

Стъпка 2 - Извършване на одит на окабеляване

Тук първоначално можете да опитате да определите по мирис от какво мирише пее. Възможно е проблемно място да бъде разкрито веднага, след което ще е необходимо само да се елиминира разбивката. Най-често обаче не е възможно бързо да намерите повреденото място, следователно, за да намерите откъде идва миризмата, ще трябва да направите одит на окабеляване.

Като правило, окабеляване на запалването възниква на кръстовището на проводниците в разклонителните кутии, на клемите за свързване на контакти, както и директно в самия панел, на местата на свързващи прекъсвачи и други устройства. Освен това проблемът може да се крие в тела (същия полилей) или същите домакински уреди.

Разтопено тяло

Визуална проверка на всички изброени проблемни зони трябва да ви помогне да намерите място, където мирише на изгоряло окабеляване. Разглобете контактите, свалете капаците от разклонителните кутии, проверете щепселите на електрическите уреди. Ако забележите изгорени пластмасови или овъглени контакти, най-вероятно причината за миризмата на горене се крие на това място.

Разтопено гнездо

Освен това може да възникне късо съединение директно в скритото окабеляване - кабел в стената. за как да намерите късо съединение, разказахме в статията. Без специални инструменти и умения това ще бъде почти невъзможно.

Друг важен момент - опитайте се да запомните, след което мирисът се изгаря в стаята. Може би наскоро сте свързали нова електрическа печка или пералня.Ако окабеляването е старо, вероятно сечението на кабела е по-малко от очакваното, в резултат на което кабелът не издържа на натоварването и се стопява. Тук ще помогне само за решаването на проблема подмяна на окабеляване в апартамента.

Също така причината за неприятна миризма може да са самите домакински уреди. Ако забележите, че мирише на окабеляване, когато пералнята работи или прахосмукачката е включена, възможно е те да са така (ако през останалото време няма миризма, дори ако към този контакт са свързани други електрически уреди). Инструкции за Направи си сам ремонт на уреди ние също предоставихме за четене.

Е, последното нещо, което искам да отбележа, е, че понякога миризмата на изгаряне на окабеляване в апартамент може изобщо да не означава, че имате проблеми. Има много ситуации, в които причината се крие в възникването на извънредна ситуация при съседите, в резултат на което мирисът на пеенето се предава на вас чрез вентилация.

Така че ние изброихме основните причини за неизправността. Ако сами не сте в състояние да намерите и разрешите проблема или ако апартаментът започна да мирише на изгоряло, след като сами решихте да проведете окабеляването, препоръчваме да се обадите на съветника. И в първия, и във втория случай той ще постави диагноза, ще открие проблемната зона и ще премахне опасността.

Какво друго е важно да знаем

За да предпазите къщата или апартамента си от пожар, препоръчваме ви инсталирайте RCD в щитатова ще работи незабавно при откриване ток за изтичане, Самото изтичане възниква, когато изолацията на кабела е повредена, например, топене, в резултат на което той мирише на изгорено.

RCD в щита

Трябва също да разберете, че остарялото окабеляване не е проектирано за свързване на мощни електрически печки, котлони и т.н. Ако решите да свържете фурната, начертайте отделна линия до точката на нейната връзка, която може да издържи на такива натоварвания. за как да се изчисли напречното сечение на кабела за ток и мощност, разказахме в съответната статия.

Също така препоръчваме да гледате видео, в което ясно са показани още няколко неочаквани причини за пожар в къща:

Това е всичко, което исках да ви кажа защо мирише на окабеляване в апартамента и какво да правя в този случай. Ако не знаете къде да се обадите, за да ви помогне да разрешите проблема, препоръчваме ви да се обърнете към услугите на частен електротехник, както очакването на специалист в техния офис за жилища може да бъде доста дълго, и освен това, качеството на работа на такива майстори не винаги е високо.

Ще бъде полезно да прочетете:

(10 гласа)
Зареждането ...

3 коментара

 • Марго

  Според мен е по-лесно да се свържете със специалист по такъв въпрос. Токът не е шега!

  отговор
 • Фьодор

  Не ходете на частни електротехници и ходете в жилищния офис. Частни всички мошеници и мошеници

  отговор
 • Томас

  А в жилищния отдел има общо пиянство, което не е по-добре ...

  отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *