Какво да направите, ако енергоспестяващата лампа се срине?

Най-често енергоспестяващата лампа се счупва, когато лампата е неточна или продуктът се транспортира. Ако това се случи, трябва незабавно да пристъпите към почистване, като живакът е много опасен за човешкото тяло. След това ще ви кажем какво да правите, ако е настъпило увреждане на крушките и как може да се избегне отравяне с живак.

Каква е опасността от повреда?

Колбата на така наречените „домакини“ съдържа малки количества живак. Ако в къщата ви случайно се срине енергоспестяващата крушка (например, тя се спука), това може да застраши живота.Повредена икономка

За да ви помогнем да разберете колко е страшно отравяне с живак, ето няколко значения и факти:

 • Максималната допустима концентрация на живак в атмосферата не трябва да надвишава 0,0003 mg / m3.
 • Крушката на енергоспестяваща малка лампа може да съдържа до 7 mg вредно вещество.
 • За нормална стая MPC може да се увеличи 160-200 пъти, ако се случи инцидент.
 • Парите на отровата нямат мирис, което допълнително влошава ситуацията (няма да чуете нищо, ако се случи унищожаване).
 • Сред основните симптоми на лезията са: замаяност, слабост, липса на апетит. Живачните пари влияят неблагоприятно върху черния дроб, бъбреците и нервната система. При големи количества вредни вещества, дори смъртта може да бъде последствие.

Както можете да видите, е страшно, ако енергоспестяващата луминесцентна лампа се срине. Ето защо незабавно е необходимо да се пристъпи към независима демеркуризация на крушката.

За вас знаете, демеркуризацията се нарича елиминиране на замърсяване с живак по химичен, физически и физико-химичен начин.

Реалната опасност от счупена крушка

Как да се отървете от живака?

Инструкции за това как да премахнете флуоресцентната лампа, която се е разбила, са следните:

 1. Проветрете стаята за 15 минути. Трябва да се отбележи точно там, които използват такива източници на светлина в невентилизирани помещения силно не се препоръчва, точно защото няма възможност за естествена вентилация.
 2. Защитете ръцете си с гумени ръкавици, за да събирате трески.
 3. С помощта на здрава хартия (например картон) съберете цялата чаша в найлонов плик.
 4. Съберете фосфорния прах, съдържащ се в колбата, с мокра парцал или маскираща лента.
 5. Мокро почистване с помощта на Domestos или White.
 6. Съберете всички фрагменти, почистващи материали (ръкавици, парцали, салфетки) в една торба и ги отнесете на фирма, която е специализирана в обработката на флуоресцентни лампи.
 7. Обадете се на специалисти, които да проверят концентрацията на живак в апартамента.

Това е цялата технология за почистване. Много важен нюанскоето трябва да запомните - строго е забранено да изхвърляте фрагменти от енергоспестяваща лампа, която се блъсна в улей за боклук или канализация.В този случай ще навредите на атмосферата на нашата планета и също така ще застрашите хората, които могат да станат жертви на отравяне.

Обръщаме също така внимание на факта, че демеркуризацията може да се извърши независимо или можете спешно да се обадите на специализирана служба. В последния случай просто трябва да се обадите на телефон 112 и да обясните какво се е случило.

Е, последното, което бих искал да отбележа по тази тема, е, че ако енергоспестяващата лампа се срине, в никакъв случай не използвайте прахосмукачка или четка за почистване. Само влажна кърпа и картонена "шпатула".

На видеото експертът казва какво да направите, ако енергоспестяващата крушка се срине:

Правилно отстраняване на фрагменти от колби

Как да избегнем отравяне?

Днес има електрически крушки, в които живакът не присъства в естественото си състояние, а под формата на амалгама (разтвор с метали). В този случай, ако енергоспестяващата лампа се срине, това няма да е страшно за вашето здраве.Амалгама технология

Сред такива продукти е популярен моделът Camelion Classic LH30-AS-M / 827 / E27, въпреки че други компании, например Osram, използват тази технология.

Това е всичко, което исках да ви кажа за отравяне с живак и демеркуризация у дома. Надяваме се, че сега сте напълно научили какво да правите, ако енергоспестяващата лампа се срине!

Прочетете също:

Реалната опасност от счупена крушка

Правилно отстраняване на фрагменти от колби

(7 гласа)
Зареждане...

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *