Каква е разликата между заземяване и защитно заземяване?

Със сигурност всеки начинаещ електротехник е чувал за такъв метод на защита от токов удар като заземяване на електрически уреди. Монтажът на трипроводна електрическа мрежа е предпоставка за изграждането на модерна къща. Но какво ще стане, ако живеете в стар апартамент, в който такава система за защита все още не е била използвана по време на строителството? В този случай трябва да направите така нареченото зануляване на окабеляването. Прочетете какви са двете системи и каква е разликата между заземяване и заземяване!

Основните разлики

И първата, и втората система за защита изпълняват една и съща функция - защита на човек от токов удар при докосване до гола жица или електрически уред, на който текущ теч, Единствената разлика е, че защитното заземяване предизвиква мигновено прекъсване на захранването в случай на опасен контакт между човек и проводник, а заземяването незабавно премахва опасното напрежение към земята. Освен това причинява намаляване на напрежението на непроводими метални непроводими части, които се захранват спрямо земята. Това е тяхната обща разлика помежду си, накратко.Опасни ситуации в ежедневието

Ако разгледаме проблема по-подробно, тогава трябва да се съсредоточим върху принципа на действие на всеки вариант за защита, въз основа на който разликата в алтернативните опции ще бъде видима веднага. Заземяването работи по следния начин: заземяващ проводник е свързан към корпуса на опасни електрически уреди и домакински уреди, който отива към заземяващата шина в разпределителния панел. Оттам общият заземен проводник отива към основния заземен контур - метална конструкция, вкопана в земята близо до къщата (както е показано на снимката). Ако има прекъсване на тока към тялото на устройството или контакт с гол проводник, носещ ток, опасността ще премине човека.

Кран за напрежение на земята

Що се отнася до заземяването, това е връзка на тялото на уреда с неутралния проводник на мрежата - нула. Резултатът е затворен цикъл, както е показано на диаграмата по-долу. Когато възникне опасна ситуация късо съединение и прекъсвачите на входния панел незабавно ще изключат електричеството.Нулиране на окабеляване на снимки

Можете ясно да видите разликата между заземяване и заземяване в тази диаграма:

Диаграма, показваща разликата

Надяваме се, че сега ви е станало ясно как двете системи за отбрана се различават и кое е също толкова важно - как работят. Също така препоръчваме да видите разликата между тях във визуален пример за видео:

Разликата между алтернативните опции

Какво е по-добре?

За да разберете напълно материала, първо ще ви предоставим различия в използването на всяка система, въз основа на които ще направим собствен извод.

 • Заземяването у дома можете лесно да направите със собствените си ръце, като имате под ръка заваръчна машина и малко метал. В същото време създаването на заземяване изисква определени знания, свързани с изчисленията и избора на оптималната точка на свързване на проводника към неутрала.
 • Проводник, осигуряващ посочените връзки на заетите части с мъртво заземен неутрален Източникът се нарича защитен проводник.
 • Неутралният проводник се различава от неутралния проводник, който също е свързан към заземена неутрална точка на източника. Той е предназначен за захранване на източника.
 • Ако се случи нулево скъсване на тел в разпределителния панел заземяващата система няма да работи и може да станете жертва на токов удар. В тази връзка, със защитна система за заземяване е по-лесно, защото за разлика от нулата, PE проводникът не се откъсва и практически не отпада, ако затегнете клемата поне веднъж годишно. Въпреки че за това можем да кажем, че контурът на "земята" поради това, че е на улицата, също може да се повреди с течение на времето, особено на места за заваряване на електроди. Отново, ако правите годишен одит, няма да има проблем.

Въз основа на това можем да направим следното заключение - правилно заземяване в частна къща Не е трудно да го направите сами и освен това такава система е по-трайна и следователно безопасна. Що се отнася до заземяването, за да го създадете, трябва да се обадите на капитана и в същото време по-честа проверка на целостта на неутралния проводник, което е огромен минус при сравняване на разликите. Тази опция не се препоръчва, по-добре е да свържете RCD за защита. Надяваме се, че сега разбирате разликата между заземяване и заземяване, как работят двете системи и коя е по-ефективна за дома и апартамента.

Отличителни характеристики - Част 1

Отличителни черти - Част 2

Подобни материали:

Разликата между алтернативните опции

Отличителни характеристики - Част 1

Отличителни черти - Част 2

(17 гласа)
Зареждането ...

5 коментара

 • Егор

  Авторът е объркан. И двете схеми изобразяват заземяване (заедно с повторно заземяване). Първата верига е от типа TN-S, а втората е от типа TN-C-S. Безопасността и в двете схеми се осигурява чрез автоматично изключване на захранването (AOP), което и в двете схеми осигурява защитно заземяване. Тук е монтирано заземяване, главно в случай на счупен неутрален проводник и се нарича повторно заземяване. Моля, обърнете внимание, че и в двете вериги е електрически свързан към неутралния проводник. Защитно заземяване на отворени проводими части (HRE) се извършва само в CT и IT системи.

  отговор
  • Admin

   Всяко „заземяване“ в tN е заземяване по дефиниция. Неутралът е свързан със земята. Ти ли си го направил или не.
   Чистото заземяване е например в TT.

   отговор
   • Егор

    TN системите винаги извършват заземяването на отворени проводими части (HRE). Съществува и заземяване, наречено повторно заземяване, което се извършва на входа, когато се захранва от въздушни електропроводи. Когато се захранва от кабелна линия, такова презаземяване не е необходимо. Така че заземяването и заземяването не са едно и също нещо. Потребителските електрически инсталации са заземени в или близо до съоръжението. Заземете върху TP заземената част на разпределителната система, носеща ток: неутралния и корпуса на трансформатора, а не HRE на електрическите инсталации на потребителя. В стария PUE (80-тата година) дори беше писано, че в системи със заземен неутрал (а това е TN системи) е забранено използването на заземяване без заземяване (кратко и ясно).

    отговор
    • Admin

     Тъй като заземяването без заземяване е TT система. Във фразата "Всяко" заземяване "в tN е заземяване по дефиниция," имах предвид, че защитният проводник в TN винаги е заземяващ, няма значение дали има повторно заземяване или не.

     отговор
     • Егор

      В TT системите основната мярка за безопасност е автоматично изключване на захранването - AOP (а не заземяване), което се предоставя с помощта на RCD.Заземяването е допълнение и без AOP електрическата безопасност не може да бъде осигурена. Следователно в TT системите те са задължени да поставят RCD. Заземяването на отворени проводими части на електрически инсталации като единствена защитна мярка може да се извършва само в ИТ системи. Само в тези системи заземяването може да осигури безопасен ток през човек, като докосне проводящо тяло на електрическо оборудване със счупена изолация. Но къде сега попадате на такава система?

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *