Алуминиево окабеляване: претегли всички плюсове и минуси

Мисля, че всички собственици на апартаменти и къщи рано или късно се сблъскват с въпроса за подмяната на окабеляването, рационалното му използване, предимствата, недостатъците, условията на експлоатация и т.н. Днес ще се опитаме да обясним на нашите читатели всички плюсове и минуси на използването на алуминиево окабеляване възможно най-достъпно и разбираемо, а също така ще разберем дали си струва да се смени на мед или не.

Ползи

От самото начало трябва да се отбележи, че алуминиевото окабеляване не е най-надеждното и висококачествено и не може да се похвали с изключителни предимства в сравнение с други видове. Но, въпреки това, именно този тип електрическо окабеляване се извършва в повечето стари къщи и апартаменти (Хрушчов). И така, нека първо започнем с предимствата на този тип:

 • лекота (алуминият има по-ниско тегло в сравнение с други метали, които се използват в електричеството като проводници);
 • устойчивост на корозия (метал, когато е изложен на въздух, незабавно се окислява, образувайки филм, който предпазва останалата част от жицата от по-нататъшна корозия).

Според глава 7.1. PUE, клауза 7.1.34. окабеляването трябва да се извърши с кабели с медни проводници. Алуминиеви кабели и проводници с напречно сечение живееше от 2,5 квадратни метра. mm е допустимо да се използва при свързване на отделни електрически уреди, свързани с инженерно електрическо оборудване или при свързване на мощно електрическо оборудване с алуминиев кабел с напречно сечение на проводници от 16 квадратни метра. mmЗаваряване на алуминиеви проводници

В съответствие с горното до този момент алуминият най-често се използва за електрическо окабеляване в силови кабели с голямо напречно сечение (десетки и стотици квадратни мм), където теглото и цената на материала са много важен фактор. Спестяванията в този случай могат да бъдат много значителни - алуминият е евтин метал, а количеството на използвания материал все пак ще ви позволи да харчите по-малко от други видове проводници. Истински пример за това е огромната популярност. SIP проводницичиито сърцевини са от алуминий. За маршрутизиране на въздушен кабел този проводник е един от най-подходящите. Освен това според PUE глава 2.1, Раздел 2.1.14 и глава 7.1. В раздел 7.1.131 напречното сечение на алуминиевия кабел за разклоняване във въздуха трябва да бъде най-малко 16 квадратни метра. mm

Независимо от това, в новите сгради алуминиевото окабеляване не се използва от дълго време и има причини за това.

недостатъци

Има доста недостатъци на този тип тел:

 • Плавността на метала. Алуминият има способността да се разтяга, това има отрицателен ефект в случай на винтово свързване на проводници. Връзките на проводниците отслабват с времето, започват да се затоплят, окисляват и изгарят, до пълната загуба на контакт.
 • Чупливост на алуминия. В процеса на стареене и дълъг експлоатационен живот проводниците просто ще се счупят, особено при чести натоварвания и прегряване.Същото трябва да бъде взето предвид, когато отново залепите старите обрати - когато ги развиете и повторно усукате, има голям риск сърцевината да се счупи.

Всички тези недостатъци, в една или друга степен, в крайния резултат водят до нестабилност на цялата система за електрозахранване и кратък срок на нейната работа. На въпроса колко дълго служи алуминиевото окабеляване, ще получите изчерпателен отговор - стига изолацията му да продължи. В зависимост от условията и начина на полагане, експлоатационният живот е 5-25 години.

Някои важни факти

Така че, така че вие, каква е опасността от алуминиевото окабеляване, препоръчваме да се запознаете със следните факти:

 1. В съответствие с международните стандарти, алуминиевото окабеляване отдавна е признато за потенциална опасност от пожар.
 2. Повече от веднъж регистрирани случаи пожарно окабеляванекоето е причинило смъртта на хората.
 3. В къщи и апартаменти, където е използвана алуминиева електрическа мрежа, случаите на пожар са регистрирани 55 пъти повече, отколкото при други електрически проводници.
 4. Този тип окабеляване все още е одобрен за употреба, но само в инсталации и къщи, построени преди 2001 г., съгласно глава 7.1. PUE. параграф 7.1.34.
 5. За да се предотврати пожар, е забранено свързването на медни и алуминиеви проводници с усукване и някои други методи. Как да свържете алуминий и мед заедно, прочетете статията: https://electroexp.com/kak-soedinit-alyuminievyj-provod-s-mednym.html.

Причината за пожара в къщата

Всички тези фактори могат да причинят пожар в домашната мрежа и в резултат на пожар в къща или апартамент. Можете ясно да видите колко опасен е този тип окабеляване във видеото по-долу:

Пример за опасна ситуация

Ето защо горещо не препоръчваме да използвате този тип жици у дома. Особено ако искате провеждане на окабеляване в дървена къща или в страната, която рядко посещавате.

Струва ли си да сменим старото окабеляване

На този въпрос ще отговорим недвусмислено - Да! Един от нюансите, които говорят в подкрепа на подмяната на алуминиевото окабеляване, е максималното натоварване, което то може да издържи. Дори сто процента функционално окабеляване, което се използваше преди, в съвременния свят няма да издържи на натоварванията. И да се инсталира по-мощно окабеляване (с голямо напречно сечение) е забранено, тъй като това може да доведе до пожар.

Меден кабел издържа на съвременни натоварвания, по-надежден и пожароустойчив. Следователно, подмяната на алуминиевото окабеляване със сигурност си заслужава. Особено ако изберете най-добрия вариант.

Кое е по-добре - алуминий или мед

Друг възпрепятстващ процес може да бъде финансовата страна на проблема. Подмяна на всички електрически проводници в къщата или апартамент може да доведе до подредена сума. Също така, за да се замени изцяло старото окабеляване, ще е необходимо да се пробият отново всички жилищни помещения. Ако не сте "жак на всички сделки" и не можете сами да си свършите работата, в този случай има изход - можете да направите няколко отделни линии с меден кабел, така че да поемат основния товар на електрическата мрежа, а останалите алуминиеви линии да използвате само за осветление. В допълнение, нови проводници могат да бъдат скрити под дъската или в стълбовете на вратите. По този начин ще намалите натоварването на алуминиевото окабеляване и ще го направите по-безопасен и надежден.

Ако сами се заемете с този трудоемък процес, подгответе се за значителни отпадъци. Първо необходимо инструмент за окабеляване, Е, ако имате такъв или имате приятели / роднини. В противен случай отново е загуба. Второ, отделете време за това. В съвременния свят дори това е трудно. И трето, бъдете готови за факта, че можете да отделите по-малко време за ремонти, отколкото за почистване след него.

Но все пак има житейски ситуации, когато е невъзможно напълно или частично да се замени окабеляването. В този случай трябва да знаете най-важните правила за използване на алуминиево окабеляване.

Връщане в апартаменти и къщи през 2019 година

Заслужава да се отбележи, че въпреки препоръката PUE до използването на медно окабеляване в жилищни сгради. Използването на алуминий отново е разрешено съгласно заповедта на Министерството на енергетиката № 968 от 16.10.2017 г. Алуминиев кабел означава не това, което е положено в апартаментите от 60-те години, а кабели, в които сърцевините са изработени от сплав, алуминий (до 99%) с желязо (до 0,5%), което можете да видите в таблицата по-долу.

Съдържанието на метал в алуминиева сплав

Сплавите 8176 и 8030, които са разработени от специалисти от RUSAL, са подходящи за тези изисквания. От 20 март 2019 г. се правят промени в набора от правила „Електрически инсталации на жилищни и обществени сгради. Правила за проектиране и инсталиране ”, които позволяват използването им.

Всичко това предполага, че алуминиевото окабеляване ще се върне у дома.

Основни изисквания за работа

Ако все пак решите да използвате алуминиево окабеляване в апартамент или частна къща, помислете за следните изисквания:

 1. Напречно сечение от поне 16 квадратни метра. мм (вече говорихме за това, но няма да е излишно да си припомним).
 2. Използвайте затягащи контакти (както и специална грес, която ще предотврати окисляването на контактите и ще поддържа ниско ниво на преходна съпротива).
 3. употреба заваряване на алуминиеви проводници в разклонителни кутии (необходими са големи разходи за време и финанси, поради което те рядко се използват). Ако не си вършите работата сами, наблюдавайте работата на електротехниците във вашия дом и контролирайте процеса, за да се придържате към всички технически точки.

Също така ще ви бъде полезно да знаете максималното натоварване на алуминиевите проводници от различни секции. Всички данни, които предоставихме в таблицата:
Напречни сечения

И не забравяйте, независимо от вида на окабеляването във вашия дом, спазвайте правилата за пожарна и електрическа безопасност, както и правилата за работа. Така можете да защитите семейството и дома си от нежелани последствия и злополуки. В крайна сметка препоръчваме да гледате още едно полезно видео по темата:

Експертни съвети

Това е всичко, което исках да ви разкажа за плюсовете, минусите и опасностите от използването на алуминиево окабеляване. Надяваме се, че сте претеглили плюсовете и минусите и след това сте направили правилния избор в полза на сигурността.

Препоръчваме ви също да прочетете:

Пример за опасна ситуация

Експертни съвети

(14 гласа)
Зареждането ...

4 коментара

 • Александър

  Да, добра полезна статия, особено за манекени на електротехници и хора, далеч от окабеляване и електричество.

  отговор
 • Олег

  Благодаря за статията! Полезно и достъпно написано

  отговор
 • победител

  В наши дни алуминиевият кабел вече не е от значение. Крехкостта и чупливостта на алуминия, както и неговата проводимост, която е 1,6 пъти по-малка от тази на медта, го накара да избледнее на заден план.

  Алуминиевите кабели се използват при електрическата инсталация на електропроводи с напречно сечение от 120 mm или повече, поради ниската си цена в сравнение с медни кабели със същата мощност.

  отговор
 • Александър

  Кабел над 16 кв.м / мм е по-добре да се провежда алуминий, а вътре в апартамента 10 кв / мм или по-малко мед.

  отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *