8 начина за монтиране на кабела към стената

В зависимост от това как решавате да провеждате окабеляването в стаите: отворено или скрито, се избира методът за закрепване на проводниците към стената. След това ще разгледаме всички съществуващи опции за крепежни елементи, както и ще предоставим предимствата и недостатъците на всяка технология.

Външно окабеляване

че провеждайте открито окабеляване, е необходимо да фиксирате кабела над декоративната декорация на стената. По правило тази опция за окабеляване се използва в дървени къщи и градински сгради, например в гараж или hozblok. Кабелни канали, клипове или специални порцеланови изолатори могат да се използват за закрепване на проводници към стените. Помислете за характеристиките на всяка от опциите.

Кабелни канали

Днес най-често се използва закрепването на проводници и кабели в специални пластмасови канали. Това се дължи на факта, че кабелни канали Те имат атрактивен външен вид, ниска цена и най-важното - позволяват ви бързо да фиксирате група проводници на едно място. За независимо монтиране с помощта на този метод е достатъчно да фиксирате пластмасовата кутия на стената с помощта на самонарезни винтове.Монтаж на снимката на кабелния канал

Ако трябва да свържете няколко елемента в един ред, можете да използвате специални връзки, предоставени от производителя. След като кабелният канал е фиксиран, можете да поставите всички кабели в него и да затворите предния капак (той е фиксиран). Повече за как да фиксираме кабелния канал към стената, разказахме в отделна статия.

Направете ръководство за инсталиране на видео кабел

Клипове

Закрепването на проводници и кабели със скоби се използва само за монтаж на окабеляване в тръби, а също и ако проводникът е допълнително защитен от гофрирана тръба. В този случай закрепването на окабеляването към стената и тавана е много просто.Използване на пластмасови клипове

Ако повърхността е дървена, всичко, което е необходимо, е да фиксирате клипа с помощта на винтове за дърво. В бетонна стена или таван първо трябва да пробиете дупки с перфоратор, след това да задвижвате в дюбелите, след което самите клипове вече трябва да бъдат фиксирани. Цялата технология на инсталиране е графично предоставена във видео пример:

Правилно фиксиране вътре в къщата

Между другото, клипове могат да бъдат монтирани не само на закрито, но и на улицата. Този метод е подходящ, ако решите да проведете улично окабеляване по протежение на шлаковия блок или тухлени стени на конструкции.

Как да прикрепите гофриране на улицата

Ако искате да поправите кабела

Изолатори

Закрепването на проводниците към стената на изолатора се използва най-често, когато монтаж на електрическо окабеляване в дървена къща и баня. Първо трябва да фиксирате самите порцеланови варели, които са фиксирани към дървената ламперия или дървената къща с помощта на самонарезни винтове, след това усучете сърцевината в стегнат турникет и го прекарайте през изолатора, както е показано на снимката по-долу:Извити жици в обвивка от коприна

За да не усуквате проводниците сами, можете да си купите специално антично окабеляване, което вече е усукано. Относно, как да направите ретро окабеляване направете самипрочетете в съответната статия.

Скоби за нокти

Този метод на монтаж е подходящ за телевизионни и телефонни кабели, както и линии от интернет.Има плоски и кръгли пластмасови скоби, които лесно могат да бъдат прикрепени към стената с помощта на малките шипове, които са включени. Снимка на ноктитеМного удобна опция за инсталиране, която се използва с цел спокойно преминаване на кабела над дънната платка в къщата или апартамента.

Скрито окабеляване

При инсталиране на окабеляване по скрит начин (в штроб под мазилката) има повече опции за закрепване на проводници и кабели към стените. Помислете от най-простия и най-ефективен до най-малко удобния.

Скоби за дюбели

Скобите за дюбели, всъщност, като връзки за дюбели, са много удобни за използване. Тези крепежни елементи имат ниска цена и също така ви позволяват бързо да направите окабеляване. Вратовръзките, разбира се, са по-практични и многостранни, затова препоръчваме да ги изберете за закрепване на проводници в строб. Всичко, от което се нуждаете, е да пробиете дупка в бетонна, тухлена или дървена повърхност, да поставите специална тапа за стена в нея и след това да карате в специален разширителен кол.Дюбел с винтове

Фиксирането на щепсела в стената е още по-лесно. Просто трябва да пробиете дупка и след това да закарате кабелна скоба в нея, както е показано на снимката по-долу. За да прикрепите жицата към сухото строителство, препоръчваме да използвате специална тапа за пеперуди, в която вече са завинтени крепежни елементи (втора снимка).Дюбелна скобаДюбел на пеперуда

Между другото, ако вече сте извършили електрическо окабеляване по стените и трябва да прикрепите друг кабел към него, можете да използвате обикновени пластмасови скоби. За монтиране по този начин на улицата се препоръчва използването на черни скоби, устойчиви на ултравиолетово лъчение!

Технология за фиксиране на специални скоби

С помощта на специални замазки

Бързо изсушаващ разтвор

За бързото закрепване на проводници и кабели в строб можете да използвате бързосъхнещ разтвор: алабастър или гипс. В този случай трябва да действате набързо, защото готовото решение се втвърдява много бързо и може да нямате време да фиксирате цялата избрана област в стената. Като правило, трябва да "замразявате" кабела в подготвения строб на всеки 40 см, както е показано на снимката.

Фиксиране на електрическо окабеляване с алабастър

Предимството на този метод за закрепване на жицата е, че не е необходимо да харчите много за материала и можете също да направите без пирони и без пробиване на стените. Основният недостатък е бързото втвърдяване на разтвора, така че трябва да отглеждате гипс или алабастър в малки обеми. В допълнение, закрепването на повече от два проводника към стената ще бъде много трудно.

Домашни скоби

Закрепването на кабела към стената с помощта на скоби ще осигури надеждно захващане на проводника, както и ще ви позволи да фиксирате няколко групи кабели в един маршрут. За да прикрепите проводниците със скоби, първо трябва да направите тези крепежни елементи със собствените си ръце. В този случай ще ви трябва или тънка поцинкована стомана, нарязана на ленти, или алуминиева тел PTPZH. Дължината на всеки телбод трябва да бъде от 6 до 7 см. Необходимо е да изрежете материала с подходящи парчета и след това да пробиете подходящ отвор в центъра на всеки. Тогава всичко е просто - стената се пробива на подходящи места, след което дюбелът се задвижва и се извършва "бърз монтаж". Можете също да чукнете скоби с нокти, ако закрепването се извършва на дървени стени.Домашен телбодПоцинкована лентова скоба

Недостатъците на този метод са дългото време за подготовка за домашно приготвени скоби, вероятността от повреда на изолацията на проводника (ако се използват ленти от поцинкована стомана), както и възможната поява на червени петна по тапета, ако стоманата започне да се окислява. Не препоръчваме да използвате тази опция, ако трябва да фиксирате жицата в стената под мазилката, защото Има по-модерни и удобни методи за инсталиране. Разумно е да използвате скоби, за да прикрепите отоплителен кабел към системата топъл под.

Сайт за монтаж

Е, последната, една от модерните опции, която ще ви позволи да фиксирате жицата върху плочка или мебели (например маса), е използването на места за монтаж с една самозалепваща се страна (велкро). Тук всичко е много просто, така че няма смисъл да обяснявате естеството на закопчаването. Можете да видите сайтовете за инсталиране на снимката:Сайт за монтаж

Това е всички начини за фиксиране на проводници и кабели към стената. Както можете да видите, има широка гама от крепежни елементи, които ще ви позволят да изберете най-подходящия вариант за различни условия на приложение.

Прочетете също:

Направете ръководство за инсталиране на видео кабел

Правилно фиксиране вътре в къщата

Как да прикрепите гофриране на улицата

Технология за фиксиране на специални скоби

С помощта на специални замазки

(28 гласа)
Зареждане...

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *