Избор на електрически топлинен пистолет за дома и гаража

Изборът на топлинни пистолети може да се извърши както за битови условия: за отопление на къща, гараж, оранжерия и за строителни нужди (когато е необходимо да се изсуши помещението след довършителни работи). Във всеки случай, за да изберете правилния тип електрически нагревател, е необходимо да се определи неговата мощност, производител и дизайнерски характеристики. След това ще кажем на читателите "ElecroExpert», Как да изберем електрически топлинен пистолет и какви параметри трябва да обърнете внимание при покупката.

Технически спецификации

Първото нещо, върху което трябва да надградите, е какви параметри са подходящи за нормалната работа на електрическия топлинен пистолет. Изборът трябва да се извърши според мощността и подходящото напрежение.Мощни конструктивни устройства

Що се отнася до първата характеристика, има две опции за изчисление. По-прост метод за определяне е, че за отопление 10 кв.м. помещенията се нуждаят от поне 1 kW мощност. Общо, ако имате стая 4 * 6 метра (например гараж), прости изчисления ще покажат, че трябва да изберете мощността на електрически топлинен пистолет, не по-малка от 3 кВт. Ние го дефинирахме по следния начин: 4 * 6 ще бъде 24 кв.м., като се вземат предвид препоръките, че резервът на мощност трябва да бъде най-малко 20%, имаме: 2,4 * 1,2 = 2,88 киловата. Най-близката стойност е 3 кВт, която трябва да изберете за отопление на гаража.

Вторият метод за изчисление е по-точен и препоръчваме да го използвате, когато избирате електрически топлинен пистолет за дома. В този случай формулата не взема предвид площта на помещението, а неговият обем и коефициентът на топлопроводимост на стените. В резултат формулата има формата:

P = (V * dT * Kt) / 860,

Където:

 • V е обемът на помещението, изчислен като площта, умножена по височината на тавана, м3;
 • dT е разликата в околната и вътрешната температура;
 • Kt е коефициентът на топлопроводимост. За стени с висококачествена топлоизолация от 0,6 до 1. Средна топлоизолация или полагане на тухли в два реда - от 1 до 2. Едноредова тухлена полагане, лоша топлоизолация - от 2 до 3. Намалени хангари от профилирани листове или дъски - коефициент от 3 до 4 $
 • 860 - броят на ккал на 1 кВт.
Мощност маркировка - 9 kW

Мощност маркировка - 9 kW

За да разберете цялата същност на изчислението, отново, ще го разгледаме с помощта на пример. Решихте да изберете електрически топлинен пистолет за гаража, или по-скоро - за отопление на колата. Обемът на стаята все още е същият 4 * 6 метра * 3 (височина на тавана). Температурата вътре в сградата трябва да бъде +15относноS, извън борда сега -20относноВ. Общо, разликата е 35 градуса. Гаражът е добре изолиран, така че вземаме коефициент 1. В резултат формулата за изчисление ще изглежда така: 72 * 35 * 1 = 2520 kcal / час. За да преведете стойност в kW, трябва да я разделите на 860. Резултатът - 2520/860 = 2,93 kW. Като се вземат предвид запасите, е необходимо да се избере топлинен пистолет с поне 3,5 кВт, което ще бъде напълно достатъчно.

Таблица за капацитет

Таблица за капацитет

Веднага обърнете вашето внимание на факта, че съществува условна класификация на устройствата по капацитет.Смята се, че до 5 кВт са вентилаторни нагреватели, а вече и над - пистолети. Преглед на домашните вентилаторни нагреватели с отзиви за най-популярните модели, които разгледахме в съответната статия!

Втората, не по-малко важна техническа характеристика е работното напрежение. Има електрически нагреватели с мощност над 20 кВт, работата на които, разбира се, изисква трифазна мрежа от 380 V. Трябва също да вземете предвид този момент и ако решите да изберете електрически топлинен пистолет за отопление на гараж или вила, заменете окабеляването в къщата към нов, по-мощен. Устройствата с мощност до 7 kW могат да бъдат свързани към еднофазна 220 V мрежа, ако напречното сечение на проводниците позволява. Най-доброто от всичко, преди да се свържете изчисляване на напречното сечение на кабела по мощност и токза да се гарантира, че окабеляването ви може да се справи с такива текущи товари.Гнездо за връзка с мрежа от 380 волта

Е, последното нещо, на което трябва да обърнете внимание, когато избирате топлинен пистолет, е продължителността на работата. Както знаете, когато отоплявате стая с пистолет, тя трябва да работи без прекъсване за дълго време. Ето защо производителите на устройства посочват стойността „24/1” или „24/2” на кутията, което съответно означава денонощна работа с почивка от 1-2 часа.

Освен това, за да изберете правилния електрически топлинен пистолет според неговите характеристики, обърнете внимание на нивото на шума от неговата работа и диапазона на работните температури. Съвременните устройства трябва да работят при температури не по-ниски от +5относноС до +40относноС.

Видео преглед на отоплителни уреди за дома и строителството

Вид на помещенията

Следващият, не по-малко важен критерий за избор на електрически топлинен пистолет е в зависимост от типа стая. Например, за дом трябва да закупите устройства за индиректно отопление, чийто дизайн включва система за отработени газове. Това се дължи на факта, че в частна къща има хора и животни, които могат да бъдат отрицателно повлияни от отработените газове. Въпреки че тази точка не е от значение за електрическия нагревател, все пак трябва да сте наясно с важността на индиректното отопление. Ако искате да изберете топлинен пистолет за оранжерията или да загреете машината, по-добре е да не преплащате и да купувате по-опростена версия на дизайна.Домакински модел на мощен електрически нагревател

Тук трябва да се отбележи още един важен нюанс - ако искате да изберете електрически топлинен пистолет за временно отопление, купете преносим калъф. Ако нагревателят трябва да работи дълго време на едно място, например в селска къща - изберете стационарен тип устройство, което трябва да бъде фиксирано на определено място в стаята.

Допълнителни опции

Разбрахме кой електрически топлинен пистолет е по-добре да изберете според мощността и в зависимост от типа стая. Но това не е всичко, което трябва да знаете по този въпрос. Когато избирате нагревател, е много важно да обърнете внимание на следните точки:

 1. Оборудването трябва да има регулатор на температурата, поне стъпаловидно. Температурният контролер ще ви позволи да контролирате ефективността и производителността на електрическия нагревател.
 2. Уверете се, че функцията за автоматично изключване при прегряване винаги присъства. Ако случаят падне случайно и нагревателят започне да се прегрява, няма да има опасност от пожар, защото термостатът ще работи.
 3. Металният калъф е много по-добър от пластмасов и композитен. Първо, металът е по-силен, и второ, ако електричеството се изключи рязко, нагревател с червено нагряване не вреди на металното тяло на термо пистолета. В същото време пластмасата може да се разтопи и да причини пожар.
 4. Цилиндричните устройства са в състояние да затоплят стаята няколко пъти по-бързо, защото нагревателният им елемент е спирала. Тази опция е по-подходяща за гаражно електрическо отоплениеако трябва бързо да загреете колата сутрин.Цилиндричен корпус
 5. Изборът на правоъгълни правоъгълни електрически пистолети е по-рационален за отопление на частна къща и къщичка, която е свързана с типа нагревателен елемент вътре - решетка, която не изсушава добре въздуха и е по-малко опасна от гледна точка на спонтанно горене.Правоъгълна форма
 6. Преди да купите, проверете дали във вашия град има сервизен център на избрания производител в случай на повреда, ремонтите могат да бъдат скъпи. Веднага трябва да се отбележи, че е по-добре компанията да избере електрически топлинен пистолет от производители като Ballu, Master, TEPLOMASH, Veab и Dantex.
 7. Малко хора знаят, но работното колело с едно щамповане създава най-мощния въздушен поток. Ако имате нужда от добър електрически нагревател за строителна площадка, например за инсталиране на опънат таван, препоръчваме да изберете устройство с такъв вентилатор!

Препоръчваме също да разгледате модела от популярната компания Aurora, която предостави характеристиките на устройството във видео пример:

Добър вариант за малък гараж.

Това е всичко, което исках да ви разкажа за това как да избера правилния електрически топлинен пистолет за дома, вилата и гаража. Надяваме се информацията да ви е била интересна и най-важното - полезна!

Свързан материал:

Видео преглед на отоплителни уреди за дома и строителството

Добър вариант за малък гараж.

(4 гласа)
Зареждане...

един коментар

 • Unray

  О, благодаря за формулата, аз не го познах!

  Отговарям

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *