6 важни критерия за избор на прекъсвач

основен предназначение на прекъсвача - защита на електрическото окабеляване от токове на късо съединение (наричано по-долу късо съединение) и претоварване на захранващата мрежа. Ако възникне аварийна ситуация и пренапрежение преминава през домашното окабеляване, изолацията на кабела ще се стопи мигновено, а самото окабеляване ще мига като бенгарки. Резултатът ще бъде, както знаете, плачевен - появата на пожар и, още по-лошо - токов удар. За да предотвратите това да се случи, трябва да инсталирате автоматична машина (или по-добре няколко) с подходящи характеристики в панела на апартамента. Прочетете повече за това как да изберете прекъсвач за ток, напречно сечение на кабела и други технически спецификации! Веднага ви съветваме да гледате видео инструкцията, предоставена по-долу, която ясно показва методологията за изчисляване на необходимите параметри за автоматизация.

Основни критерии за подбор

Така че, ще разгледаме как да изберем най-важните параметри на устройството, за да защитим окабеляването в къщата и апартамента.Производители на снимки на комутационни устройства

 1. Ток на късо съединение. За да изберете прекъсвач на ток на късо съединение, трябва да се вземе предвид важно условие - според правилата PUE, машините с най-висок капацитет на счупване под 6 kA са забранени. Днес устройствата могат да имат рейтинг 3; 4,5; 6 и 10 kA. Ако къщата ви се намира до трансформаторна подстанция, трябва да изберете прекъсвач, който работи на границата късо съединение при 10 kA. В други случаи е напълно достатъчно да изберете превключващо устройство с номинална стойност 6000 Amer.Автоматично маркиране
 2. Номинален ток (работещ). Следващият, не по-малко важен критерий за избор на машина за къщата е според номиналния ток. Тази характеристика показва стойността на тока, над който веригата ще се прекъсне и съответно ще предпази окабеляването от претоварвания. За да изберете подходяща стойност (тя може да бъде 10, 16, 32, 40А и т.н.), е необходимо да се разчита на напречното сечение на кабела за домашно окабеляване и мощността на потребителите на електроенергия. От това колко ток проводниците могат да преминат през себе си и в същото време, каква е общата мощност на всички домакински уреди, ще зависи работният ток на превключващото устройство. В този случай, за да изберете подходящата характеристика на прекъсвача, препоръчваме първо определете напречното сечение на кабела във вашата къща или апартамент, след което се ръководете от следните таблици:
 3. Изключващ ток. Едновременно с работния ток на машината е необходимо да се избере нейната стойност според работния ток. Както знаете, когато включите мощни електрически уреди, стартовият ток може да бъде значително по-висок от номиналния ток (до 12 пъти). За да не работи прекъсвачът, възприемайки включването на двигателя като късо съединение, трябва правилно да изберете класа на превключващото устройство.Днес класове B, C и D. могат да се използват за битова употреба.За къща и апартамент е най-добре да изберете устройство от клас В, ако кухнята има газова печка и няма мощни консуматори на електроенергия. Ако е инсталирана електрическа печка или мощен електрически котел, е по-добре да изберете подходяща автоматична машина от клас C. Е, ако имате мотори с висока мощност в частната си къща, трябва да изберете превключващо устройство с надпис "D".
 4. Селективност. Този термин означава да изключите при спешни случаи само определена, проблемна зона, а не цялото електричество в къщата. Тук вече е необходимо да проникнете малко в логическата верига и да изберете рейтингите на прекъсвачите според сервизната линия. Горната част на т. Нар. Разклонение трябва да бъде заета от входна автоматична машина, чийто рейтинг не трябва да надвишава максимално допустимото натоварване на окабеляването въз основа на напречното сечение на проводника. Номиналният ток на устройството за превключване на вход трябва да надвишава стойността на работния ток на всички други прекъсвачи на веригата надолу по веригата на панела. За частна къща се препоръчва да изберете устройство за 40А за вход, 32А за електрическа печка, 25А за електрически уреди до 5 кВт, 16А за контакти и 10А за осветление. При избора на тази опциямонтаж на разпределително табло условието за избирателност ще бъде изпълнено.Пример за избирателност
 5. Брой на полюсите. Друг, не по-малко важен критерий за подбор, с който като правило възникват най-малко въпроси. Така че за еднофазна 220 волтова мрежа се препоръчва да изберете двуполюсен еднофазен прекъсвач за вход. За осветление и отделно свързани домакински уреди (например пералня, бойлер, климатик) е необходимо да изберете подходящ еднополюсен прекъсвач. Ако имате трифазно захранване в къщата си, купете четириполюсно комутационно устройство за вход. Е, за да защитите мотора от свръхток, трябва да изберете триполюсен прекъсвач за 380 волта.Различен брой полюси
 6. Фабричен производител. Много е важно да изберете правилната фирма на машината, в противен случай при закупуване на фалшив далеч не е фактът, че горните параметри всъщност са едни и същи. В резултат на тока на късо съединение електромагнитното освобождаване може да не работи и в резултат на това да възникне пожар в къщата. За да не се случи това, се препоръчва да изберете комутационни устройства и друга автоматизация само от висококачествени компании. Рейтинг на най-добрите производители на прекъсвачи ние предоставихме в съответната статия!Производители на електрически продукти

Препоръчваме ви също да гледате видео инструкцията, която предоставя всички необходими таблици и формули за избор на прекъсвач за ток, мощност и напречно сечение на кабела:

Как да изберем правилното номинално превключващо устройство за дом и апартамент?

Изброените критерии за избор на прекъсвач са основни и на първо място обърнете внимание на тези параметри. Трябва да се отбележи, че спестяването на машини е много глупаво! Разликата между висококачествен продукт (от производителя ABB или Schneider Electric) и фалшив не е твърде голяма, като се има предвид, че къщата ви е заложена и по-важното - живот!

Говорейки за производителите, бих искал да отбележа доброто качество на EKF машините. Предлагат се в различни ценови сегменти. Премиум линията Averes е оборудвана с прозорец за действителното състояние на контактите, механизъм за незабавно превключване и защитни капаци на клемите, за да се предотврати неправилното свързване на проводника. В същото време гаранцията за автоматични машини е 10 години за всички. Оптималната линия, PROxima, е удобна за запечатване, защото оборудван със специален панел. В допълнение, машините EKF PROxima са оборудвани с автоматично прецизиране на ръкохватката, индикатор за състоянието на контакта и назъбени клеми за надеждно свързване на проводници. Тази линия има 7 години гаранция.Има и бюджетна серия Basic - тези машини съчетават добро качество на достъпна цена.

Невалидни грешки при покупка

Има няколко грешки, които електрическите новаци могат да направят, когато избират прекъсвач по отношение на ток и натоварване. Ако изберете неправилно защитната автоматика, дори да сте пропуснали малко с номиналното, това може да доведе до много неблагоприятни последици: машината се задейства при включване на уреда, електрическото окабеляване няма да издържи на текущите натоварвания, експлоатационният живот на прекъсвача бързо ще намалее и т.н.


За да не се случи това, препоръчваме ви да се запознаете със следните грешки, които ще ви позволят да изберете правилния прекъсвач за вашата къща или апартамент в бъдеще:

 • Първото и най-важно нещо, което трябва да знаете е, че по време на сключването на договора новите абонати поръчват енергийния капацитет на тяхната връзка. От това техническият отдел изчислява и избира на кое място ще се осъществи връзката и дали оборудването, линиите и ТП могат да издържат натоварването. Също така, според декларираната мощност, се изчислява напречното сечение на кабела и степента на прекъсвача. Недопустимо е абонатите на апартаменти произволно да увеличават натоварването на входа, без да го надграждат, тъй като проектът вече е декларирал мощност и е положил захранващия кабел. По принцип стойността на въвеждащата машина не се избира от вас, а от техническия отдел. Ако в крайна сметка искате да изберете по-мощен прекъсвач, всичко трябва да бъде координирано.
 • Винаги се фокусирайте не върху силата на домакинските уреди, а върху окабеляването. Не трябва да избирате машина само според характеристиките на електрическите уреди, ако окабеляването е старо. Опасността е, че ако например изберете модел 32А за защита на електрическата печка, а напречното сечение на стар алуминиев кабел може да издържи само ток от 10А, тогава окабеляването ви няма да издържи и бързо ще се стопи, което ще доведе до късо съединение в мрежата. Ако трябва да изберете мощно превключващо устройство за защита, на първо място заменете окабеляването в апартамента към нов, по-мощен.
 • Ако например, когато изчислявате подходящата степен на машината според работния ток, имате средна стойност между две характеристики - 13,9A (не 10 и не 16A), дайте предпочитание на по-голяма стойност, само ако знаете, че окабеляването ще издържи на тока натоварване при 16А.
 • За лятна резиденция и гараж е по-добре да изберете прекъсвач по-мощен, защото тук може да се използва заваръчна машина, мощна потопяема помпа, индукционен двигател и др. По-добре е предварително да осигурите връзката на мощни потребители, за да не преплащате при закупуването на по-голямо превключващо устройство. По правило 40A е достатъчно, за да защити линията в домашни условия на употреба.
 • Препоръчително е да вземете цялата автоматизация от един, висококачествен производител. В този случай вероятността за всяко неспазване е сведена до минимум.
 • Купувайте стоки само в специализирани магазини, а още по-добре - от оторизиран дистрибутор. В този случай е малко вероятно да изберете фалшив и освен това цената на продуктите от директен доставчик обикновено е малко по-ниска, отколкото от посредници.

 

Това е цялата техника за избор на правилната машина за собствената ви къща, апартамент и вила! Надяваме се, че сега знаете как да изберете прекъсвач за ток, товар и други, също толкова важни характеристики, както и какви грешки не трябва да се правят при покупка!

Препоръчително четене:

Как да изберем правилното номинално превключващо устройство за дом и апартамент?

(7 гласа)
Зареждане...

3 коментара

 • Генадий

  В домашната електрическа мрежа се използват електрически контакти 10A (по-рядко 16A) ...така че изборът на AB не е голям - 16A максимум! След това или свържете уреда директно към окабеляването (без електрически контакт), или използвайте специални конектори. И още един много важен момент, всички AB имат определена характеристика на реакцията, така че AB 16A и настоящите 22A ще работят само след 20 минути! и ако сте избрали кабел с напречно сечение 1,5 мм. кв., напълно е възможно той да има време да прегрее.

  Отговарям
 • сребърен

  Не можах да намеря в PUE точка, която забранява използването на машини с най-висок капацитет на счупване под 6 kA. Няма да подскажете случайно.

  Отговарям
  • Алексей

   Защо трябва да бъдат забранени? Не съм виждал такива предмети. В този случай машините с 4500 А няма да бъдат произведени

   Отговарям

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *