5 монтажни схеми за домашен димер

Много често има нужда от контрол на яркостта на лампата в рамките на определена стойност, това обикновено е от 20% до 100%. Няма смисъл да задавате по-малко яркостта, тъй като повечето лампи просто не работят в този режим или дават малко количество светлина, което е достатъчно само за лампата да свети, но няма да освети нищо. Можете да отидете до магазина и да купите готово устройство, но сега цените за тези устройства са много високи и не съответстват на получения продукт. Тъй като сме майстори, ще направим тези устройства сами. Днес ще разгледаме няколко схеми, благодарение на които ще ви стане ясно как сами да направите димер 12 V и 220 V.

На триака

За начало, помислете за веригата на димер, работещ от 220 волтова мрежа. Този тип устройство работи на принципа на фазово изместване при отваряне на захранващия превключвател. Сърцето на димера е RC верига. Възел за формиране на контролен импулс, който е симетричен динистор. И всъщност самият превключвател за захранване, който контролира натоварването, е триак.

Триак Димер

Помислете за работата на веригата. Резисторите R1 и R2 образуват разделител на напрежението, Тъй като R1 е променлив, с негова помощ напрежението във веригата R2C1 се променя. DB3 динисторът е свързан към точката между тях и когато напрежението на неговия праг на отваряне е достигнато на кондензатора С1, той се задейства и дава импулс на превключвателя на захранването - триак VS1. Той се отваря и предава ток през себе си, като по този начин получаваме напрежение на изхода. Каква част от вълната отива към лампата, зависи от положението на регулатора. Колкото по-бързо се зарежда кондензатор, колкото по-бързо се отваря ключът и по-голямата част от вълната и мощността ще отидат до товара. По този начин веригата буквално отрязва част от синусоида. По-долу е представена графика на устройството.

Фазов контрол

Стойността (t *) е времето, през което кондензаторът се зарежда до прага на отваряне на силовия елемент. Тази димерна схема е проста и лесна за повторение на практика. Работи най-добре на лампи с нажежаема жичка, тъй като спиралата в лампата има инерция, но може да има проблеми с LED и други лампи, така че е необходимо да проверите работата на веригата специално за вашите потребители преди окончателния монтаж. Препоръчваме ви да гледате видеото по-долу, което ясно показва как да направите димер на триака:

1000 W триаков контролер на мощността

На тиристори

Не можете да си купите триак, но направете обикновен димер на тиристорите, който лесно може да бъде премахнат от старо празно оборудване и платки, като телевизори, магнетофони и т.н. Схемата е малко по-различна от предишната, тъй като всяка полувълна има свой тиристор, а оттам и свой динистор за всеки ключ.

Тиристорен регулатор

Накратко описваме процеса на регулиране. По време на положителната полувълна капацитетът С1 се зарежда през веригата R5, R4, R3.Когато прагът за отваряне на динистора V3 е достигнат, токът през него навлиза в контролния електрод на тиристора V1. Ключът се отваря, преминавайки положителна полувълна през себе си. В отрицателна фаза тиристорът се заключва и процесът се повтаря за друг ключ V2 и кондензатор С2, който се зарежда през веригата R1, R2, R5.

Фазови контролери - димери могат да се използват не само за регулиране на яркостта на лампите с нажежаема жичка, но и за регулиране на скоростта на вентилатора за изпускане, можете да направите префикс за поялника и по този начин да регулирате температурата на върха му, за да подобрите качеството на запояване.

Инструкции за монтаж на видео:

Тиристорен димер

Важно!Този метод на управление не е подходящ за работа с флуоресцентни, икономични компактни и LED лампи поради особеностите на тяхната работа.

Кондензаторен димер

Наред с гладките регулатори, кондензаторните димери станаха широко разпространени в ежедневието. Работата на това устройство се основава на зависимостта на предаването на променлив ток от стойността на капацитета. Колкото по-голям е кондензаторът, толкова повече ток преминава през себе си. По този начин, използвайки кондензатор, можете да намалите мощността, подадена на лампата, обаче, този метод не позволява плавно регулиране. Този тип домашен димер може да бъде доста компактен, всичко зависи от необходимите параметри за яркост и следователно от капацитета на кондензатора, който е свързан с неговия размер.

Заглушаване на кондензаторната верига

Както можете да видите от диаграмата, има три позиции: 100% мощност, чрез загатващ кондензатор (намаляване на мощността) и изключване. Устройството използва неполярен кондензатор за хартия, който може да се получи по старата техника. Относно, как да спойка радио компоненти от дъски разказахме в съответната статия!

По-долу е таблица, свързваща капацитета и напрежението на лампата.

Диаграма за избор на капацитет на кондензатора

Въз основа на тази схема можете сами да изградите обикновена нощна светлина и да използвате превключвателя или превключвателя, за да контролирате яркостта на лампата.

На чипа

За регулиране на мощността, подадена на товара в вериги на постоянен ток от 12 волта, често се използват интегрални стабилизатори - Krenki. Използването на микросхеми опростява разработването и инсталирането на устройства поради малкия брой радио компоненти. Такъв домашен димер се конфигурира лесно и има някои функции за защита.

ROLL регулатор

С помощта на променлив резистор R2 се създава референтно напрежение на контролния електрод на микросхемата. В зависимост от набора от параметри, изходната стойност се регулира от максимум 12 V до минимум десети от волта. Недостатъкът на тези регулатори в ниската ефективност и максималната възможна мощност на свързания товар, в резултат на това възниква необходимост от инсталиране на допълнителен радиатор за добро охлаждане на ROLL, тъй като част от енергията се отделя върху него под формата на топлина. Въпреки това, той е идеален за вериги с постоянен ток и ниско напрежение, поради своята простота и гъвкавост.

Този контрол на осветлението беше повторен от мен и свърши чудесна работа с 12-волтова LED лента, дълга три метра, и направи възможно регулирането на яркостта на светодиодите от нула до максимум.

Отлична опция е димер на 555 интегриран таймер, който контролира превключвателя за захранване KT819G, къси PWM импулси. Чрез задаване на висока честота на веригата можете да се отървете от трептенето, което често се появява поради евтини закупени димери и причинява бърза умора и дразнене на очите у хората.

В този режим транзисторът е в две състояния: напълно отворен или напълно затворен. Спадът на напрежението през него е минимален, което ви позволява да свържете по-мощен товар и да използвате верига с малък радиатор, което се сравнява благоприятно с размерите и ефективността в сравнение с предишната верига с регулатор на ROLL.

PWM контролер

И накрая, препоръчваме ви да разгледате друг майсторски клас, който показва как можете да направите димер за светодиоди:

Изработка на 12-волтов контролер на светлината

Това всъщност са всички идеи за сглобяване на обикновен димер у дома. Сега знаете как да направите димер със собствените си ръце на 220 и 12V.

Ще бъде интересно да прочетете:

1000 W триаков контролер на мощността

Тиристорен димер

Изработка на 12-волтов контролер на светлината

(16 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

  • Сергей

    Във веригата с грешката на таймера ne555. pin 7 не е свързан никъде.
    Поради това веригата не работи.

    отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *