5 начина за тестване на ефективността на дифавтомата

В момента пазарът на електронни комутационни устройства се оказа ефективни и доста удобни устройства - диференциални автомати, Те са компактни и съдържат няколко защити наведнъж: максимален ток (от късо съединение), топлинен (от превишаване на номиналния товар за повече от определено време) и RCD (защита на човек от токов удар, когато окабеляването или електрическите уреди се влошат). С появата на тези устройства се налага да се проверява тяхното здраве. В тази статия ще опишем подробно как да тестваме дифавтомата за оперативност по всички налични методи.

Проверка на функциите на прекъсвача

При производството диференциалните машини се проверяват от специализирани лаборатории, които в крайна сметка дават заключение дали това устройство може да се обслужва или не. Малко вероятно е да е възможно да се провери диференциалната машина за характеристики на претоварване или защита срещу късо съединение и още повече за времето на работа на тези защити, за това са необходими специални лабораторни устройства. Относно, как да проверите прекъсвача, подробно описахме в отделна статия. За съжаление у дома, е малко вероятно да бъде възможно провеждането на тестове, особено на домашните майстори.

Основната разлика между обикновен автомат и диференциален обаче е устройство за остатъчен токреагиране на влошаване на изолационната устойчивост. Именно тази уникална способност на устройството се препоръчва да бъде проверена преди инсталирането в електрическо табло. Това трябва да се прави на редовни интервали, тъй като именно работата на механизма е насочена към запазване на живота и здравето на човека.

Проверка на функцията на RCD

Има пет ефективни начина за проверка на работоспособността на диференциална система за автоматичен прекъсвач за ток на изтичане:

  • специален бутон на корпуса на превключвателя;
  • галванична клетка, която генерира напрежение по време на химическа реакция, просто казано, батерия;
  • имитация на влошаване на изолационното съпротивление чрез свързване на резистор към веригата на устройството;
  • използване на постоянен магнит;
  • използвайки специално прецизно електронно устройство, произведено за тази цел.

Нека разгледаме всеки един от методите за проверка на дифавтомата по-подробно.

Роден бутон на калъфа

Един от най-бързите начини за проверка както на RCD, така и на дифатомати е да кликнете върху бутона Тест, който най-често се намира в тялото на тези електрически устройства за превключване и защита. За да го натиснете, не се изискват нито специални умения, нито специално обучение, всеки може да извърши тази процедура.Бутонът е маркиран с буквата "T" и именно той имитира тока на изтичане на електрическа верига. Този ток за различни диференциални машини е посочен на случая, така че при избора му трябва да се разбере, че колкото по-малко ток за изтичане, толкова по-чувствителна е защитата. Тоест, дори при минимални повреди на изолацията на електрическото оборудване, тази секция на веригата е изключена от мрежата.

TEST бутон на калъфа

Когато натиснете бутона за проверка на работата на диференциалната машина, тя трябва незабавно да се изключи автоматично, ако това не се случи, тогава системата RCD, инсталирана в превключвателя, е неизправна. Тоест, ако тестовият бутон не работи, последващата работа няма да осигури надеждна защита по време на повреда. Струва си да проверите по този начин с правилно свързания към мрежата превключвател, тъй като някои difavtomats имат електронна защитна верига и няма да работят без свързване или когато един от захранващите проводници се счупи, независимо дали е нула или фаза. Тези прекъсвачи с вграден електромагнитен RCD трябва да работят и да предпазват човек от попадане под опасен ток, дори ако неутралният проводник е прекъснат.

Тестване на диференциалния автомат с помощта на бутона TEST е показано във видео урока:

Натискане на бутона TEST

Заслужава да се отбележи, че за правилната проверка на диференциален автомат с помощта на бутона "Тест" не е необходимо да се свързват потребители, тоест товари към неговите полюси.

Батерия (батерия)

Този метод позволява да се провери работоспособността на системата за защита срещу изтичане на ток във веригата на difavtomats дори директно при закупуване. За това няма нужда да се свързвате към електрическа верига, следователно този метод е един от най-мобилните и най-бързите. За този тест ще ви трябва обикновена батерия и два проводника, свързани към клемите му. Възможно е да се проверят по този начин само електромагнитни RCD и дифретомати, а именно те се считат за най-надеждните и ефективни. Плюс това трябва да свържете полюсите на машината към входния контакт и минус към изхода, както е показано на снимката:

Симулация на теч на батерията

Този метод проверява както биполярни прекъсвачи с напрежение 220 волта, така и прекъсвачи, проектирани за трифазни вериги. Факт е, че всяко диференциално защитно устройство работи на сравнение на входящи и изходящи токове, а затварянето на контактите на акумулатора на един от полюсите на машината симулира изкривяването на тези токове, от които работи механизмът за изключване.

Видеото по-долу демонстрира как да тествате дифавтомата с батерия:

Използване на батерията

Свържете резистор със специфично съпротивление

Тази опция за проверка на difavtomat за работата на защитата е по-отнемаща време, тъй като ще изисква тестерът не само да вземе инструмента, но и да изчисли съпротивлението на резистора, който трябва да бъде свързан между един от изходните щифтове и защитната земя на помещението.

Тоест, трябва да свържете резистор с определено съпротивление към електрическата верига, което ще играе ролята на бедния човек, попаднал под напрежение. Преброяването е съвсем просто, ако си спомняте всички, познати от училище Закон на Ом:

I = U / R

Следователно, R = U / I, където стойността на напрежението зависи от неговата стойност в мрежата, тоест 220 V, а токът е посочен на самата диференциална машина. Например при посочения ток на изтичане 10 mA: 220V / 10mA = 22 kOhm и при 30 mA: 220V / 30 mA = 7,3 kOhm. За да видите този ток на изтичане с мултицет или тестер, трябва да го настроите на амперметъра и да го свържете последователно към резистора.

Този тест може да се направи с електрическа крушка, но има много ниско съпротивление и все още трябва да свържете допълнителен резистор. За плавна промяна на тока можете да се свържете и към веригата Dimmerизползва се като димер за осветление на лампата.

Как да тествате дифавтомата с помощта на резистор е описано подробно във видеото:

Свържете резистор към веригата

магнит

Методът с магнит също е ефективен, но не е електрически. Когато донесете магнита до едната или другата страна на наклонения дифавтомат, ще се случи пътуване.

Въздействието на магнит върху машината

По този начин в един от електромагнитите, които контролират и сравняват тока във веригата, се индуцира магнитно поле, което ще даде сигнал за изключване на машината. Така че можете да проверите само електромагнитна, но не и електронна дифавтоматика.

Електронен уред

Във връзка с появата на тези защитни устройства на пазара на измервателно електронно оборудване се появиха специални устройства, които при свързване към мрежата чрез гнездо позволяват да се провери не само работата на диференциалната машина, но и времето на нейната работа, както и действителния ток на изтичане, при който тя изпълнява защитна изключвам.

MRP-200

Това устройство на ниво лабораторни изследвания може да проверява и тества както защитни устройства за изключване, така и други по-сложни измервания, до тестване на електрическо оборудване с високо напрежение. Но цената му за домашна употреба е доста висока.

Видеото ясно показва теста на диференциална машина с UNI-T UT 582 метър:

Приложение на RCD метър

Затова разгледахме как да тестваме дифавтомата за работоспособност с батерия, магнит и други ефективни методи. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и разбираема за вас!

Също така препоръчваме да прочетете:

Натискане на бутона TEST

Използване на батерията

Свържете резистор към веригата

Приложение на RCD метър

(4 гласа)
Зареждане...

Един коментар

  • Витали

    Благодаря ви много;))) Иначе си купих диференциална машина на Eaton, 3-фазна и еднофазна, тестът не работи. Озадачих главата си цял ден, LED лампата е включена и отвертката е включена, чука я. Ще я проверя с батерия.

    Отговарям

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *