3 възможни схеми за свързване на звънеца

Вече разказахме как да свържете звънец направете сами, спирайки не само на електрическите схеми, но и на подробно описание на действията. Сега бих искал да отделя повече време на съществуващите опции за свързване на проводници. Има 3 възможни схеми за свързване на разговор в апартамент, които ще обсъдим по-подробно.

Метод номер 1 - Един бутон

Най-лесният начин да инсталирате звънец на апартамент е да свържете основното устройство към един бутон, разположен на вратата. Този тип връзка се използва в повечето апартаменти, както по стария модел, така и в новите сгради. Превключването на проводници към 220v мрежа не е сложно, защото има само 4 от тях (със заземяване 5): нулата трябва незабавно да бъде доведена до основното устройство, а фазата преминава към прекъсване. Диаграмата за окабеляване на вратата е предоставена по-долу:

Превключване на проводници през разклонителната кутия

Опростена версия изглежда така:

Най-проста опция

Метод номер 2 - Два бутона

Ако искате сигналът да работи от две места, което е много удобно в частните къщи, тогава ще трябва да инсталирате два бутона. Този метод на свързване се използва най-добре, ако можете да стигнете до дома си от входната врата и през всяка друга врата. Също така, свързването на звънеца на врата с два бутона често се използва в производството. Схемата за свързване в този случай е следната:

Две точки на превключване

Няма нищо сложно, просто бутоните са свързани паралелно. Обърнете внимание, че фазовият проводник трябва да премине към пролуката, а не до нула. Относно, как да намерите фазата, разказахме в съответната статия.

Метод номер 3 - Два основни блока

Е, последната, не по-малко популярна схема за връзка с входни разговори е с два основни блока. Отново тази опция не се използва в апартаменти, защото и едно сигнално устройство ще бъде достатъчно, за да чуе, че гостите са пристигнали. В двуетажните частни къщи обаче не може да се чуе от втория етаж, тъй като те звънят на първия етаж. В този случай се препоръчва свържете превключвател с два ключа, всеки бутон от който ще отговаря за пода. За да стане ясно на гостите, подпишете всеки ключ и ги предупреждавайте предварително как да използват такъв необичаен метод за уведомяване за посещението. Веригата за свързване на разговор към 220 V ще има следната форма:

Схема на свързване на двуетажна къща

Видео пример за поставяне на звънец над врата:

Правилна инсталация на основното устройство

Обръщаме вашето внимание на факта, че всички предоставени схеми за връзка за разговори в апартамента се отнасят само за кабелни модели. Много по-удобно е да използвате отдалечени устройства, които работят на батерии или просто от електрически контакт. Надяваме се, че информацията беше ясна и интересна за вас!

Правилна инсталация на основното устройство

(2 гласа)
Зареждане...

един коментар

  • Александър.

    Авторът не уточни, че при съвременните кабелни разговори бутонът трябва да върви не 220 волта, а под напрежението.

    Отговарям

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *